Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videoklipp där ryska soldater klagar på sina befäl eller livet vid fronten dyker då och då upp i sociala medier. I detta klippet, publicerat i somras, säger Storm Z-soldater att de vägrar resa tillbaka till fronten. Foto: TT

Ryska fångar strider utan löfte om benådning

Uppdaterad
Publicerad

Ryska fångar har rekryterats till kriget med löften om pengar och benådning. Villkoren ska nu ha skärpts. I Rysslands nybildade ”Storm V”-avdelningar är benådning inte längre aktuellt, skriver ryska BBC.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om de ryska så kallade ”Storm Z”-avdelningarna, beskrivna som kanonmat och som i hög utsträckning använts i vad ukrainarna kallar ”köttanfallen” vid bland annat Avdijivka.

De består till stor del av fängelsedömda ryssar som rekryterats till kriget av försvarsdepartementet, lockade av löften om löner, sociala förmåner och efter en tidsbegränsad tid vid fronten – benådning från sina fängelsestraff.

Överlevnadsgraden i styrkorna anses vara mycket låg. De betraktas i regel som längst ner i hierarkin och skickas därmed till de svåraste striderna utan tillräcklig utrustning eller möjligheter till ordentlig sjukvård. Storm Z-soldater har dock knorrat om uteblivna löner och brutna löften.

Ska strida till slutet

Dömda kriminella som överväger att ta till vapen verkar dock inte längre kunna räkna med ett frisläppande efter att ha tjänstgjort. I förra veckan rapporterade BBC Ryssland, som granskat Telegramchattar med ryska fångsoldater, att rekryteringen till Z-avdelningarna sannolikt upphörde i augusti.

En ny variant med sämre villkor, kallad Storm V-avdelningar, ska ha tagit deras plats. De fångar som rekryteras dit erbjuds varken benådning eller ett tidsbegränsat kontrakt. Tiden vid fronten kallas för permission och de förväntas strida tills kriget är över.

– Att åka till fronten var vårt beslut. Vi hade inga andra möjligheter för att få komma hem tidigare, säger en kvinna vars man tagit värvning i en Storm V-avdelning till BBC. Hon vill inte berätta vad han dömts för.

Orsaken till förändringen är en ökad upprördhet i Ryssland över att mobiliserade soldater inte får lov att åka hem samtidigt som Storm Z-soldaterna, inte sällan mördare och våldtäktsmän, fått göra det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människor dör för ingenting” – hör de ryska soldaternas vädjan till Putin i klippet. Foto: Telegram & Sergey Fadeichev/EPA/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.