Ryska medier är fulla av förhoppningar efter måndagens toppmöte mellan president Trump och president Putin i Helsingfors. Foto: AFP/TT

Ryska medier: Grunden till en fortsatt dialog

Uppdaterad
Publicerad

En vinst för Putin och ett lyckat möte, som på nytt öppnar dörren för Ryssland efter år av isolering – så beskrivs gårdagens toppmöte i ryska medier.

Ryska medier är fulla av förhoppningar efter måndagens toppmöte mellan president Trump och president Putin i Helsingfors.

Presidenternas två timmar på tu man hand och en dryg timmes lunch med rådgivare ses som en grund för fortsatta relationer mellan USA och Ryssland – även om inget konkret uppnåddes i går.

“Konversation är just nu viktigare än avtal”, säger ryska Gazeta, som också tillägger att mötet inte resulterade i några överenskommelser vad vi vet.

”Skakade av sig det förflutna”

De ryska medierna skriver hur frågorna om den påstådda ryska medlingen i det amerikanska valet blev de viktigaste för västerländska medier, som, enligt Gazeta, lade “lite fokus på toppmötets positiva stunder”. Man tar även upp den hårda kritiken av Trump från både allierade och andra amerikanska politiker.

Flera ryska politiker uttrycker i ryska medier förhoppningar om fortsatt goda relationer mellan länderna. Putin hyllas för ett väl genomfört möte och Trump för att ha möjliggjort det, trots flera parenteser om att tydliga resultat uteblev.

Parlamentsledamoten Franz Klintsevich säger enligt nyhetsbyrån Ria Novosti att mötet visar att det inte finns några oöverkomliga motsättningar mellan de båda länderna. Han hyllar också Trump som kunnat “skaka av sig det förflutna” och velat träffa Vladimir Putin.

”Kan inte förvänta oss konkreta resultat genast”

Valentina Matvijenko, talman i den ryska senaten, hoppas att mötet leder till att andra ryska och amerikanska institutioner börjar tala med varandra, rapporterar Moscow Times.

– Vi kan inte förväntas oss konkreta resultat genast efter mötet. Tålmodig dialog, kommunikation och lösningar som är acceptabla för båda länder är nödvändiga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.