Till vänster en man som den 16 mars i år uppmärksammar ettårsdagen av folkomröstningen som skulle göra Krim ryskt. Foto: TT

Ryska svaret till Wallström: Krim är Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

”Krim är Ryssland och Ryssland är Krim.” Så lyder Rysslands svenska ambassads svar på utrikesminister Margot Wallströms (S) kritik mot Rysslands annekteringen av Krim. Inlägget har gjorts på Facebook och anklagar Sverige för att överlag dra sig med ryssfientliga åsikter.

I lördags skrev den svenska utrikesministern Margot Wallström (S) ett inlägg på DN Debatt där hon bland annat krävde att den ryska annekteringen av tidigare ukrainska Krim-halvön upphör. Debattartikeln utgick från det faktum att det är 40 år sedan Helsingforsslutaktens undertecknande, ett avtal som bland annat slog fast att nationsgränser inte längre skulle ändras med krig och våld.

”Tyvärr tvingas jag konstatera att Ryssland genom sin aggression mot Ukraina och sin illegala annektering av Krim flagrant bryter mot de principer vi i dag högtidlighåller,” skriver Wallström.

”Det finns ingen väg tillbaka”

I dag kommer svar på kritiken från ryskt håll, genom ett inlägg på Rysslands svenska ambassads Facebooksida.

”Det finns ingen väg tillbaka: Det är vad Krimfolket hade önskat och dess viljeyttrande väger mycket mer än samtliga uppmaningar att få tillbaka – kanske med hjälp av en ännu ej uppfunnen tidsmaskin – gårdagen,” skrivs bland annat i inlägget, som inte är undertecknat med namn.

Ambassaden förklarar att Ryssland ser det som att man ”mot bakgrund av statskuppen och härjande nationalistiska och nynazistiska krafter i Ukraina” såg till att Krim fick möjlighet att nyttja sin självbestämmande rätt och folkomröstade om att uppgå i den ryska staten.

Jämför med Jugoslavien

Vidare lyfter ambassaden fram att gränser i Europa har ritats om sedan Helsingforsslutakten 1975 – ett dokument man också anser vara ”antiryskt” – och menar att Sveriges reaktion nu är ett tecken på politiskt hyckleri.

”Man (…) bortser från att när det var till fördel för Väst, förändrades de som resultat av Natos direkta militära aggression (till exempel i Jugoslavienfallet 1999). Då teg Stockholm som en mur utan ett försök att fördöma eller en tillstymmelse till kritik.”

”Kritiken av Kiev lyser med sin frånvaro”

Inlägget avslutas också med en allmän kritik mot vad man anser vara Sveriges tydliga ställningstagande iden ukrainsk-ryska konflikten.

”Tyvärr har det redan blivit en norm för svenska sidan att kritisk syn på agerandet av den nuvarande Kievregimen (…) komplett lyser med sin frånvaro.”

SVT Nyheter har sökt Margot Wallström, men enligt pressekreterare Victor Harju hade hon ingen möjlighet att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer