Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Potanin, Rysslands näst rikaste man, är under brittiska och amerikanska sanktioner men de kommer inte åt hans yacht eftersom Dubai inte gått med på några sanktioner mot Ryssland.

Så rundar ryska oligarker sanktioner: ”Maskerar sitt ägarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska affärsmän och oligarker har sannolikt gömt undan hundratals miljarder dollar från EU:s och USA:s sanktionsregelverk. Pengar ska ha investerats i kryptovalutor och fastigheter världen över och deras superyachts har flyttats till länder som inte infört några sanktioner mot Ryssland.

– De maskerar sitt ägarskap, använder familjemedlemmar och använde skalbolag, säger sanktionsexperten och advokaten David Slim.

På söndagskvällen låg superyachten Nirvana parkerad i den exklusiva marinan Mina Rashid i Dubai. Fartyget, som är närmare 90 meter långt, med ett värde på runt tre miljarder kronor, ägs av Rysslands näst rikaste man, nickelmagnaten Vladimir Potanin. Potanin är under brittiska och amerikanska sanktioner men de kommer inte åt hans yacht eftersom Dubai inte gått med på några sanktioner mot Ryssland.

Den Dubaibaserade advokaten David Slim jobbar som rådgivare åt en rad regeringar, myndigheter och företag när det gäller amerikanska sanktionsregelverk. Marinan ligger bara en kvart från hans kontor. Han noterar att det finns många ryskägda lyxbåtar i Dubai.

Kriget i Ukraina

– Det finns många i alla Gulfstater och i andra länder. Det finns många i Europa men människor vet inte att de är där. De är registrerade i andra namn och andra ägares namn, men i slutändan ägs de av ryssar, säger David Slim.

Den amerikanska Helsingforskommittén har uppskattat att i enbart schweiziska banker finns över motsvarande 2 000 miljarder kronor i ryska pengar undangömda.

Får hjälp av banker

Enligt David Slim får oligarkerna hjälp av banker också i Gulfstaterna, i Brasilien och i Kina för att gömma sina pengar och tillgångar i bland annat fastigheter, företag, kryptovalutor, exklusiva klockor, konst och smycken.

– De använder sig av mellanhänder och personer de litar på som kanske inte är ryssar och de grundar stiftelser, säger han.

Enligt David Slim är de flesta sanktionsutsatta oligarker under ekonomisk stress. Men de kan trots allt leva ett ganska gott liv.

– De har ett ganska anständigt liv om du ser hur de bor, var de bor, deras bilar, kläder och livsstil. De lever ett bättre liv än du och jag, det är något som är säkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet