Foto: TT

”Ryska bevis om MH17 var falska”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har manipulerat de bilder som man visat upp för att peka ut Ukraina som lögnare i samband med att det malaysiska flygplanet MH17 med 298 personer ombord sköts ner förra sommaren. Det hävdar brittiska organisationen Bellingcat, som använder sociala medier för att undersöka kriser.

Enligt den undersökande organisationen Bellingcat presenterade det ryska försvarsministeriet redan den 21 juli bilder som skulle visa det ukrainska luftvärnets aktiviteter den 17 juli 2014 i det område där MH17 störtade.

Bellingcat är ett en brittisk grupp som använder sociala medier för att undersöka kriser.

Flight MH17

Jämfört satellitbilder

Utredningen har utförts som en rättsundersökning (forensisk undersökning) där man tagit offentligt tillgängligt jämförelsematerial – till exempel satellitbilder från Google Earth – som jämförelse med de bilder som Ryssland presenterat.

– Den forensiska analysen visar entydigt och otvivelaktigt på att dessa satellitfoton [från Ryska försvarsministeriet] är felaktigt daterade och har förändrats genom mjukvaran Adobe Photoshop CS5, står det bland annat i rapporten.

Bellingcat har undersökt två bilder som framlades av Ryssland. Den ena uppges visa att en mobil avfyrningsanläggning för luftvärnsrobotar och tre hjälpfordon inte var på plats vid sin ordinarie placering norr om Donetsk.

Lagt till moln

På båda bilderna har man på högra och vänstra sidan lagt till moln som döljer en del av markytan, så att det inte ska gå att jämföra med andra tillgängliga bilder.

– Med stor sannolikhet har bilden tagits mellan den 1 juni och den 18 juni 2014, alltså en månad före MH17-katastrofen. Det kan man utläsa av Google Earth-bilder. Det kan bevisas genom ändrade markstrukturer och växtlighetens utseende.

Den andra bilden visar att ett luftvärnsbatteri från den ukrainska armén är utplacerat vid byn Sarozjenskoje den 17 juli 2014. Det var där som MH17 sköts ner.

Ställa i dålig dager

Också här kunde Bellingcat genom att jämföra med historiska satellitbilder konstatera en bildmanipulation. Utan varje tvivel konstaterar undersökarna att den bild som Ryssland visat upp är tagen den 15 juli 2014, två dagar före olyckan.

Officiellt hävdar Ryssland att planet sköts ner av ett ukrainskt plan, inte av luftvärn. De två bilder som man visade upp hade mest avsikten att ställa den ukrainska armén i dålig dager, eftersom denna förnekade att det funnits luftvärn i området där planet störtade.

De avslöjade manipulationerna ger alltså inga avgörande bevis om hur planet sköts ner, men har – om uppgifterna är korrekta – ge en inblick i det propagandakrig som har pågått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet