USA:s justitiedepartement meddelade vid en presskonferens på torsdagen att sju personer som arbetar för GRU anklagas för inblandning i cyberattacker mot USA och internationella organisationer i flera länder. Foto: TT

Ryssland anklagas för cyberattacker

Publicerad

USA och flera andra länder pekar ut sju personer inom ryska militära underrättelsetjänsten GRU för omfattande cyberangrepp.
Attackerna har utförts mot känsliga mål i en rad länder – bland annat mot ett amerikanskt kärnenergiföretag och antikemvapenorganet OPCW.

De internationella anklagelserna mot Ryssland började med att den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt natten till torsdagen anklagade GRU för att ligga bakom cyberattacker mot politiska institutioner, företag, medier och idrottsorganisationer.

”Det här beteendemönstret visar deras vilja att verka utan hänsyn till internationell rätt eller etablerade normer, och att göra det med en känsla av straffrihet och utan konsekvenser”, sade han i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Misstänks för mordförsök

GRU misstänks sedan tidigare för giftmordsförsöket på ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury i Storbritannien.

Nederländerna utvisade på torsdagen fyra ryssar med diplomatpass som påstås ha spionerat på Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) högkvarter i Haag. En dator som beslagtogs vid gripandet kan knytas till ryska underrättelseoperationer i Brasilien, Malaysia och Schweiz, enligt Storbritannien som medverkade till att gripandena kunde genomföras.

Gruppen, som namnges, reste in i Nederländerna på diplomatpass och har därefter hyrt en bil som de utrustat med elektronisk spionutrustning, som i sin tur parkerats utanför ett hotell i närheten av OPCW, skriver BBC.

Syftet med operationen var att komma över inloggningsuppgifter för att därefter ta sig in i OPCW:s trådlösa nätverk, enligt Nederländernas regering som presenterade anklagelserna vid en presskonferens.

– Cyberoperationen mot OPCW är oacceptabel. Genom att avslöja den ryska operationen skickar vi ut ett tydligt budskap: Ryssland måste sluta med detta, sade landets försvarsminister Ank Bijleveld-Schouten efter avslöjandet enligt AFP.

Schweiziskt labb

Även Schweiz har nyligen meddelat att de lyckats avstyra ett ryskt försök att hacka ett laboratorium i närheten av Bern som analyserar biologiska och kemiska stridsmedel, däribland Novitjok. Det var i samma region i Schweiz som det nervgift som användes i attacken mot Sergej Skripal och hans dotter analyserades.

USA:s justitiedepartement meddelade vid en presskonferens på torsdagen att sju personer som arbetar för GRU anklagas för inblandning i cyberattacker mot USA och internationella organisationer i flera länder. Fyra av de utpekade är samma personer som Nederländerna under torsdagen utvisat för spioneri. De övriga tre påstås befinna sig i Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer