Ryssland hävdar också att en majoritet av de över hundra robotar som avfyrades mot Syrien stoppades av Syriens luftvärn, som till del består av ryska så kallade BUK-robotar.
Men Ryssland har inte använt sig av sitt eget, mer avancerade, luftvärnssystem. Skälet till det är att inga av de amerikanska, brittiska och franska robotarna hotade den ryska flottbasen i Tartus, eller flygbasen i Khmeimim. Ryska företrädare hade hotat med att skjuta ner både robotar på väg mot Syrien och attackera de platser varifrån robotarna avfyrats.
Information i förväg
Så blev det nu inte. Ryssland fick dessutom information i förväg om vad som var på gång och kunde se till att inte heller några ryska faciliteter eller soldater på andra håll riskerade att träffas. Den varningen innebar sannolikt också att Syriens diktator Bashar al-Assad i hade god tid på sig att flytta vapen, utrustning och personal.
Det ryska utrikesdepartementets talesperson, Maria Zacharova, skriver på Facebook att attacken kommer i kölvattnet av obekräftade mediauppgifter om en påstådd användning av kemiska vapen. Ryssland hävdar bestämt att någon kemvapenattack inte har ägt rum. Och Maria Zacharova jämför natten händelser med USA:s invasion av Irak 2003. Den invasionen motiverades med att Irak hade massförstörelsevapen, vilket visade sig inte vara sant.