Ryssland: ”Ge FN större roll i MH17-utredning”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland vill att FN får en större roll i utredningen om vilka som sköt ner det malaysiska passagerarplanet flight MH17.

Malaysia, Nederländerna och övriga länder som ingår i den internationella haverikommission som utreder orsakerna till kraschen har föreslagit att en särskild FN-domstol inrättas för att ställa de ansvariga för nedskjutningen till svars.

”Starkt stöd för tribunal”

Ryssland är emot det och i ett telefonsamtal med Hollands premiärminister Mark Rutte har den ryske presidenten Vladimir Putin kallat förslaget kontraproduktivt och förhastat.

Flight MH17

Nu har Ryssland lagt fram ett eget förslag där landet bland annat beskyller den pågående utredningen för att inte vara tillräckligt transparent.

Enligt ett utkast, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, föreslår Ryssland att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ska rapportera till säkerhetsrådet inom två veckor om ”vilka steg som skulle förbättra FN:s roll som stöd för utredningen”. Ryssland vill också att FN skickar ett särskilt sändebud för att övervaka utredningen.

De båda rivaliserande förslagen diskuterades i FN:s säkerhetsråd på måndagen.

– Det fanns ett starkt stöd för inrättandet av en tribunal, sade Nya Zealands FN-ambassadör Gerard van Bohemen på en presskonferens efter mötet.

Malaysia, Australien, Holland, Belgien och Ukraina avvisade det ryska förslaget med motiveringen att utredningen fortgår enligt internationella principer. I ett gemensamt uttalande sade länderna att utredningen måste fortsätta vara konfidentiell för att inte äventyra möjligheten att kunna väcka åtal.

Ryskt veto

Samma länder planerar att lägga fram en gemensam FN-resolution för omröstning i säkerhetsrådet senare i juli. Ryssland har veto i säkerhetsrådet och har därmed möjlighet att blockera en sådan resolution där.

Flight MH17 sköts ner över östra Ukraina den 17 juli förra året. Samtliga 298 personer ombord omkom. Ledande västländer och den ukrainska regeringen anser att det finns mycket starka bevis för att det var proryska separatister som sköt ned planet med en Buk-missil som de fått från Ryssland.

Ryssland förnekar ansvar och menar istället att planet sköts ner av en ukrainsk missil eller ett stridsflygplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet