Tadzjikistans president Emomali Rahmon och Rysslands Vladimir Putin, vid ett möte i Dusjanbe i juni 2022. Foto: Alexander Shcherbak/Sputnik/Kreml via AP/TT

Ryssland: Gripna planerade nytt dåd

Uppdaterad
Publicerad

Ryska säkerhetstjänsten FSB uppger att man har gripit tre personer ”från ett centralasiatiskt land” som planerade ett terrordåd i regionen Stavropol i södra Ryssland. Det uppger de ryska statsstyrda nyhetsbyråerna Ria och Tass.

Uppgifterna kommer en vecka efter terrorattacken i Moskva, där över 130 människor dödades.

Ytterligare nio gripna

Tidigare på fredagen uppgavs nio personer i Tadzjikistan ha gripits, misstänkta för inblandning i det dådet, enligt samstämmiga källuppgifter i internationella medier och statsstyrda kanaler i Ryssland.

Terrorattack i Moskva

Gripandena ska ha skett i en förort till huvudstaden Dusjanbe och misstankarna sägs bestå i att de haft "kontakter" med de huvudmisstänkta terroristerna eller extremiströrelsen IS.

De fyra huvudmisstänkta män som sitter häktade i Moskva är ursprungligen från Tadzjikistan, ett hårt styrt och traditionellt Rysslandsvänligt land i Centralasien. IS rapporteras sedan länge också rekrytera många tadzjiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet