Foto: TT

Även EU hotar med sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Om inte Ryssland snabbt trappar ned aktionerna vid Krimhalvön kommer även EU att införa sanktioner. Det meddelade Unionen efter dagens extrainkallade utrikesministermöte. Samtidigt meddelar USA att det förbereder sanktioner.

– Vi försöker sända starka budskap till Ryssland att inte gå vidare, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) till SVT efter mötet.

EU är också berett att införa sanktioner som kan komma att bestå av frysta tillgångar för personer som bedöms ansvariga och suspendering av olika förhandlingar med Ryssland om situationen inte trappas ner.

– Vi säger att om det inte sker rätt snabba steg från rysk sida, för att börja att mildra denna krisen, så är vi beredda att göra sådana, säger Carl Bildt. Utrikesministern säger också att han för ögonblicket inte ser någon öppning för medling men att samtal mellan Moskva och Kiev är nödvändiga.

Efter utrikesministermötet bekräftades också att EU kommer att kalla till ett extra toppmöte nu på torsdag.

USA: Sanktioner sannolika

USA:s president Barack Obama säger i dag att Rysslands agerande är ett brott mot folkrätten och Ukrainas suveränitet och att Ryssland inte ostraffat kan sätta in soldater på ukrainsk mark och bryta mot internationellt erkända principer. Enligt den amerikanske presidenten kommer fortsatta militära aktioner i Ukraina ”att bli kostsamt för Ryssland”.

Obama säger också i kväll att de indikerat för Ryssland att de undersöker en rad ekonomiska och diplomatiska sanktioner som kommer att isolera Moskva. Obama uppmanade också USA:s kongress att ta fram ett hjälppaket till det ukrainska folket.

USA:s utrikesdepartement meddelade också tidigare att de förbereder sanktioner mot Ryssland och att det är sannolikt att de genomförs. 

– I nuläget överväger vi inte bara sanktioner utifrån Rysslands handlingar, det är troligt att vi genomför dem och vi förbereder det, sade Jen Psaki, talesperson på det amerikanska utrikesdepartementet i ett konferenssamtal med journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet