Rysslands invasion av Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på torsdagsmorgonen inledde Ryssland på president Vladimir Putins order en militär invasion av grannlandet Ukraina. På fredagen har ryska trupper tagit sig in i Kiev.

Invasion inleddes på Putins order

Ryssland inledde på president Putins order invasionen av Ukraina från flera håll. Invasionen inleddes efter ett tv-sänt tal.

Kriget i Ukraina

Angreppet har utförts med marktrupper, flyg- och helikopterattacker samt kryssningsrobotar.

Strider i flera städer – även i huvudstaden

Regelrätta strider pågår nu i flera städer i Ukraina, däribland i norra delen av Ukrainas huvudstad Kiev. Över 137 ukrainare har dödats och fler än 100 000 är på flykt, enligt UNHCR.

På rysk sida har hittills över 450 ryska soldater dödats, enligt brittisk underrättelseinformation.

Putin varnar omvärlden för inblandning

Rysslands president Putin varnar utomstående för ”konsekvenser som aldrig tidigare skådats i historien” om man lägger sig i konflikten. I praktiken ett kärnvapenhot.

Attackerna har kommit från Belarus i norr, från Ryssland i nordväst, från ryskstödda Donetsk och Luhansk i öster samt från det annekterade Krim i söder.

Civila uppmanas beväpna sig

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har infört krigslagar och uppmanat landets militär att ”orsaka maximal skada” på de ryska invasionsstyrkorna. Även civila ukrainare uppmanas beväpna sig.

Sent på torsdagskvällen utfärdade Ukrainas president Zelenskyj en order om allmän mobilisering i landet. Värnpliktiga och reservister i samtliga Ukrainas regioner kommer att kallas in och alla män mellan 18 och 60 år förbjuds lämna Ukraina.

Militära förluster

Båda sidor har lidit militära förluster.

På rysk sida har hittills över 450 ryska soldater dödats, detta enligt Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace och brittisk underrättelseinformation.

Uppgifter om antal dödsoffer varierar och är komplicerat att verifiera, men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att 137 personer har dödats. Då rör det sig om både civila personer och soldater.

Ukraina hävdar också att man lyckats skjuta ner både ryska attackhelikoptrar och stridsflygplan.

”Freden på vår kontinent har krossats”

Rysslands agerande har fördömts av ledare över hela världen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallade invasionen ”avsiktlig, kallblodig och sedan länge planerad” vid en presskonferens på torsdagen.

– Freden på vår kontinent har krossats, sa Stoltenberg.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) meddelade på torsdagen att all svensk ambassadpersonal lämnar landet.

Ryska röster mot invasion

Även i Ryssland har det höjts röster mot invasionen. Över 1000 personer har gripits vid antikrig-demonstrationer i 24 städer runt om i landet. Bland annat greps människor på Pushkin-torget i centrala Moskva, rapporterade den ryska statskontrollerade internationella nyhetsbyrå RIA.

Kraftiga sanktioner från väst

Sedan kriget bröt ut har västländer svarat omfattande sanktioner mot Ryssland.

EU har beslutat om nya, kraftigare sanktioner mot Ryssland. Även USA och Storbritannien inför ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Flyktingar strömmar mot Polen

Enligt UNHCR befinner sig över 100 000 människor på flykt efter invasionen.

Vid den polsk-ukrainska gränsen i byn Hruszow, östra Polen, har stora bilköar formats när Ukrainare lämnar landet. Polens inrikesministerium säger att gränsbevakningen är förberedd på den ökade strömmen av flyktingar från Ukraina.

Även i Sverige följer Migrationsverket situationen noggrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet