Ryssland planerar massvaccinering i höst

Uppdaterad
Publicerad

Redan i augusti kan det finnas ett coronavaccin redo i Ryssland, enligt landets hälsominister och man vill påbörja massvaccinering redan i oktober.

– Vetenskapsmännen tar ner det lite. I augusti inleds fas 3-testningen, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström i Morgonstudion.

Förhoppningarna på det ryska vaccinet mot covid-19 är stora i landet. Och till den amerikanska tv-kanalen CNN har hälsominister Michail Murasjko sagt att det kommer kunna godkännas inom två veckor.

Därför planerar man att redan om ett par månader börja massvaccinera vårdpersonal och lärare.

Coronapandemin

– Rysk media framställer det som att Ryssland ligger i täten av att hitta ett vaccin. De som är ansvariga för utvecklingen säger att det inte handlar om att vara först i världen. Laboratoriet tonar det lite, säger Bert Sundström.

”Vet inte om det fungerar”

Planerna möts av en viss skepsis internationellt, men enligt Moskva har det statliga laboratoriet genomfört kliniska tester och förberett pappersarbete för att kunna registrera covid-19-vaccinet.

– Jag har tittat på det som går att få fram på vad det här laboratoriet har publicerat. De är inte i fas 3 än så de har ingen aning om det här vaccinet funkar, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid KI i SVT:s Morgonstudion.

Av den data som finns tillgängligt från laboratoriet är det fortfarande för tidigt för att yttra sig om det är bra eller dåligt, enligt Matti Sällberg.

– Ett vaccin ska inte bara vara säkert det ska fungera, säger Matti Sällberg.

Vaccin vid årsskiftet

Ett fungerande och godkänt vaccin mot covid-19 är dock inte utom räckhåll.

– Det är främst fyra som ligger i fas 3 och det kommer komma massa data under hösten. De första indikationer på om att det fungerar, det vill säga skyddar mot infektion eller sjukdom, kommer vi att få i kanske september eller oktober, säger Matti Sällberg.

Det skulle i sin tur kunna innebära att det finns ett godkänt coronavaccin runt årsskiftet.

– Det har aldrig gått så här fort, säger Matti Sällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet