• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sergej Lavrov Foto: TT

Ryssland vill skicka ny konvoj till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Från ryskt håll säger man sig vara redo att skicka en ny hjälpkonvoj till östra Ukraina, enligt den ryske utrikesministern Lavrov. Samtidigt uppger ukrainska källor att strider utbrutit i den sydöstra delen av landet.

I ett uttalande inför morgondagens möte mellan den ryske presidenten Vladimir Putin och hans ukrainske kollega Petro Poroshenko i Minsk sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att Ryssland är redo att genom alla diplomatiska sätt arbeta för att lösa den pågående krisen i Ukraina, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi är beredda att pröva alla medel för att uppnå ett resultat, sa Lavrov till det samlade pressuppbådet, och tillade att syftet med mötet är att hjälpa ukrainarna att komma överens med varandra.

Samtidigt uppger källor från ukrainskt regeringshåll  på morgonen att strider utbrutit nära Azovska sjön i sydöstra Ukraina mellan ukrainsk militär och en konvoj med dussintals stridsvagnar och bepansrade fordon som korsat gränsen från Ryssland.

Vill skicka ny konvoj

Lavrov tillade under mötet med pressen att man från ryskt håll  nu är redo att skicka en konvoj med humanitär hjälp till Ukraina, och uppgav att han hoppas kunna diskutera den humanitära situationen i området under morgondagens möte.

Enligt den svenske utrikesministern Carl Bildt är dock det ryska initiativet inte tillåtet om det inte först koordineras med den ukrainska regeringen.

Redan i fredags körde över 200 ryska lastbilar med, vad de hävdade var humanitära förnödenheter, över gränsen till Ukraina och till staden Luhansk, som hålls av proryska rebeller, enligt TT.

Lastbilskonvojen körde in utan observatörer från Internationella rödakorskommittén efter att Ryssland anklagat regeringen i Kiev för att ha medvetet försökt fördröja försändelsen.

Västledare och Ukrainas regering fördömde då tilltaget, men Sergej Lavrov framhöll under dagens möte med det samlade pressuppbådet att man nu hoppas nå en uppgörelse för att kunna skicka en ny hjälpkonvoj till området.

– Vi ser ingen förbättring av den humanitära situationen, snarare handlar det om att läget förvärras. Vi vill nå en överenskommelse för att kunna skicka en andra konvoj längs med samma väg under de närmaste dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet