Twitter har tagit bort Donald Trumps video. Foto: Skärmdump Twitter

Så agerar sociala medier-jättarna mot Trumps video

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har tagit till Twitter för att försöka mana till lugn – och skicka kärlek till demonstranterna i Washington D.C. Men både Twitter och Facebook agerar mot videon med hänvisning till att den riskerar att eskalera våldet.

– Gå hem, vi älskar er, säger Trump i videon och uppmanar demonstranterna att respektera lag och ordning och de poliser som försöker lugna situationen.

Strax efter han lagt ut videon begränsade Twitter möjligheten att gilla och retweeta, det vill säga möjligheten för användare på Twitter att sprida videon vidare till sina egna följare.

Kongressen i USA stormad

Vid 01 svensk tid meddelar Twitter att de kräver att tre av Trumps tweets raderas och att man nu stänger ner hans konto under 12 timmar. De skriver också att kontot kan låsas på mer permanent basis om han fortsätter att bryta mot plattformens regler.

”Vi kommer att fortsätta att utvärdera situationen i realtid”, skriver Twitter.

Facebook och Youtube har raderat Trumps videohälsning. Guy Rosen, integritetsansvarig på Facebook, skriver att bolaget anser att presidentens hälsning ”bidrar snarare än minskar risken för våld”, skriver bland andra Reuters.

Hundratals demonstranter tog sig in den amerikanska kongressen under onsdagskvällen svensk tid. Strax innan midnatt hade byggnaden säkrats, uppger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet