Vicepresident Mike Pence leder arbetet med att godkänna elektorsrösterna i kongressen Foto: AFP / TT

Biden blir USA:s nästa president -Trump lovar fredlig överlämning

Uppdaterad
Publicerad

Trots våldsamheterna kunde USA:s kongress under torsdagsmorgonen, svensk tid, ge beskedet: Joe Biden har fått tillräckligt många elektorsröster. Om 13 dagar kommer amerikanarna kunna se Joe Biden sväras in och ta över posten som USA:s president efter Donald Trump, som trots allt, lovar en fredlig överlämning av makten.

Det som brukar vara en ceremoniell formalitet togs över av våldsamheter. Trots kaotiska scener från Capitolium, som avbröt ledamötenas arbete, så har USA nu ett resultat.

Kongressen har formellt godkänt Joe Biden som landets näste president. Tillräckligt många elektorsröster har godkänts och därmed kan Joe Biden sväras in som landets näste president senare i januari.

Kongressen i USA stormad

– Ni vann inte. Våld vinner aldrig. Låt oss fortsätta med vårt arbetet, sa vicepresident Mike Pence tidigare när han åter satte sig  som ordförande efter våldsamheterna.

Återupptog arbetet snabbt efter våldsamheterna

Demokraternas Nancy Pelosi, talman i representanthuset, sade redan under de pågående protesterna att processen skulle återupptas så fort som möjligt efter att området helt har säkrats av polis.

Hon fick också stöd av flera republikanska ledamöter, bland dem den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell.

När vicepresident Mike Pence återupptog kongressens session inledde han med ett tal och fördömde våldet och hyllade demokratins förkämpar.

– Capitolium är säkrat, sade Pence, och fortsatte:

-Vi kommer aldrig att glömma de män och kvinnor som försvarade demokratins högborg. Våld vinner aldrig, frihet vinner. Det här är fortfarande folkets hus.

Han avslutade sitt anförande med:

– Låt oss fortsätta med vårt arbete.

Efter att processen återupptagits röstade senaten mot protesten mot Joe Bidens valseger i Arizona med överväldigande majoritet: 93-6. Därefter inleddes processen med att räkna och godkänna elektorsrösterna. Mike Pence ledde godkännandet och kunde konstatera att de republikaner som ville protestera mot resultatet i Georgia, Michigan eller Nevada inte fick igenom sin protest. Efter en debatt om valet i Pennsylvania avvisade senaten de Trump-allierade senatorernas protest med röstsiffrorna 92-7.

Lovar fredligt överlämnande

Trots oroligheterna som varit kommer överlämnandet av makten ske på ett fredligt sätt enligt Donald Trump, rapporterar CNN.

”Även om jag fullt ut motsätter mig resultatet av det här valet, fakta är på min sida, ska det ske en ordnad övergång den 20 januari”, skriver presidenten i ett uttalande.

Samtidigt som Trump skriver att detta markerar slutet för hans mandatperiod håller han fast vid sin inställning och ser det som ”bara början på kampen att Make America Great Again”.

”Jag har alltid sagt att vi kommer fortsätta att kämpa för att endast lagliga röster skulle räknas”, skriver han vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet