Till vänster al-Baghdadi under sitt första officiella framträdande 2014, till höger al-Baghdadis påstådda hem i Syrien hösten 2019. Foto: AP/Reuters/TT

Forskare: Misstro och nostalgi bland IS-anhängare efter al-Baghdadis död

Uppdaterad
Publicerad

Misstro, men också nostalgiska hyllningar och diskussioner om hämnd. Nyheten om IS-ledaren al-Baghdadis död har utlöst vitt skilda reaktioner på kommunikationskanalerna för terrorsektens anhängare, säger forskaren Michael Krona.

IS anhängare är ännu inte säkra på att terrornätverkets ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död. På IS-kanalerna diskuteras sanningshalten i uppgifterna. Vissa kallar nyheten för lögn och konspiration, andra minns al-Baghdadi med gamla ljudupptagningar, säger Michael Krona vid Malmö universitet, som forskat på terrorsekten.

– De som inte tror på det säger att han har varit död flera gånger tidigare. De försöker anspela på historiska lögner om al-Baghdadi helt enkelt.

IS-ledare död

Andra menar att det finns så många olika källor denna gång att det måste vara sant.

– De vet också att Trump aldrig skulle våga gå ut med detta om han inte var säker med tanke på valet nästa år.

IS väntas bekräfta

Det är först när IS själva bekräftar nyheten som anhängarna kommer att tro på al-Baghdadis död, menar Michael Krona. Det skulle kunna hända inom kort, eller ta flera dagar.

– IS är så centraliserade i sin kommunikation så det är först när officiella kanaler berättar något som man börjar diskutera det. IS har tydliga officiella nyhetskanaler och där skulle det inte spridas några falska rykten. Den information som kommer där är sann, allt annat kan man bortse från.

Efter al-Baghdadis död har även diskussionerna om hämnd tagit fart, även om de inte är mer konkreta än tidigare.

– Hämndnarrativet har funnits de senaste tre-fyra veckorna, egentligen sedan Turkiet anföll kurderna. Man har diskuterat att nu har vi en möjlighet att ta ut våra fångar och rusta upp på nytt. Ta hämnd på alla som attackerat oss, som förstört vårt kalifat och nu också som dödat vår ledare. 

Enligt USA:s president Donald Trump utlöste al-Baghdadi en självmordsväst under den amerikanska insatsen i Syrien då han dog – något som Michael Krona säger är en högst trovärdig uppgift och stärker al-Baghdadis ställning inom IS.

– Hade han blivit tillfångatagen hade han betraktats på ett helt annat sätt i sitt eftermäle än om han valt att dö martyrdöden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS-ledare död

Mer i ämnet