Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka terrorgrupper har riktat hot mot Sverige efter koranbränningarna – och vilka har det inte? Hör korrespondenterna Samir Abu Eid och Johan Ripås förklara i klippet. Foto: AP

Så har terrorgrupperna agerat efter koranbränningarna

Uppdaterad
Publicerad

Koranbrännigarna har lett till diplomatisk kris, stormade svenska ambassader och stora demonstrationer världen över. Samtidigt riktar flera terrorgrupper hot mot Sverige och uppmanar till hämndattentat.

– Al-Qaida är försvagade efter ledaren Usama bin Ladins död, men de är fortfarande aktiva, säger Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Det var i mitten av augusti som Al-Qaida publicerade hot mot Danmark och Sverige via ett uttalande i sin officiella mediekanal. De skrev bland annat att ”Danmark och Sverige är två små, avskyvärda länder” och uppmanade muslimer att begå hämnd.

– Det här är egentligen inte något nytt, utan ytterligare en uppmaning till folk runt om i världen att utkräva hämnd, och det riktar sig mot ensamagerande, sa terrorforskaren Hans Brun i samband med publiceringen av hoten.

Al-Qaida är en i raden av terrororganisationer som riktat hot mot Sverige. Se en genomgång av fem grupper i klippet och hur de påverkar säkerhetsläget i Sverige i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.