Tiktok-användare har överbelastat visselblåsarsajterna – med Shrekporr. Foto: Tiktok/SVT

Så försöker Tiktok-användare sabotera för abortmotståndare i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Tiktok-användare protesterar mot att Texas infört ett i stort sett totalförbud mot aborter. Många har gått samman och försökt överbelasta angivarsajterna för olagliga aborter – med bland annat Shrek-porr.

Det som beskrivs som den hårdaste abortlagen sedan 1973 trädde förra veckan i kraft i delstaten Texas i USA. Privatpersoner kan anmäla och stämma personer som de tror har hjälpt till med att genomföra aborter, och via visselblåsarsajter kan man tipsa om olagliga aborter.

Användare på plattformen Tiktok och internetforumet Reddit som är kritiska till den nya lagen har gått samman i en protestaktion. Den senaste veckan har de försökt överbelasta angivarsajterna med falska tips, Shrek-memes och porr. Initiativet har redan hyllats av många.

– Shrek har ett stort kulturellt värde på internet och han används för att trolla abortmotståndarna. I stället för att kolla igenom riktiga tips på folk som har gjort abort så får de scrolla igenom bild efter bild efter bild på Shrek-porr, säger Helle Schunnesson, digital redaktör på tidningen Elle i SVT:s Morgonstudion

Lovar skydda abortklinikerna

Samtidigt meddelar justitiedepartementet i Washington att man inte tolererar några attacker, varken mot kvinnor som ska göra abort eller mot abortkliniker.

Justitieministern Merrick Garland säger att man lovar att beskydda både dem som önskar nyttja ”reproduktiva hälsotjänster” och dem som erbjuder dem. Man åberopar en federal lag från 1994, känd som Face Act, som skyddar personer som uppsöker abortkliniker. Lagen förbjuder även skadegörelse mot kliniker som erbjuder abort eller preventivmedel.

Ett lika hårt förbud har aldrig tagits i bruk i någon amerikansk delstat sedan fallet Roe mot Wade, som ledde till Högsta domstolens vägledande dom som innebar att abort gjordes lagligt i hela USA.

Hör SR:s USA-kommentator om nya abortlagen i Texas:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.