Uppmaningar till våld och väpnad revolution spreds på sociala medier. Foto: Saul Loeb/AFP/TT

Så organiserades stormningen på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Uppmaningar till väpnad revolution spreds på sociala medier dagarna innan stormningen.

Vid 13-tiden på onsdagen höll den avgående president Donald Trump ett tal till sina anhängare där han uppmanade dem att marschera till kongressen för att där stödja de republikaner som väntades bestrida valresultatet – kort därpå stormades byggnaden.

Men demonstranterna påhejades även på sociala medier – främst via de konservativa sociala medier-plattformarna Gab och Parler. Många av inläggen delades under hashtaggarna #revolution “fightback och #civilwar.

Diskussioner om väpnad revolution har förts på sociala medier sedan valet, ofta via grupper som Qanon och Proud Boys. Inför onsdagens demonstration ska diskussionerna blivit allt mer högljudda.

I måndags ska fler än hälften av toppkommentarerna på sajten thedonald.win som handlat om onsdagens demonstration innehållit uppmaningar till våld, rapporterar Washington Post.

Få mer information i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.