På Malta råder det totalförbud mot abort. Foto: Jonathan Borg/AP

Så ser aborträtten ut i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Världens ögon riktas just nu mot delstaten Alabama i USA där landets striktaste abortlag skrivits under. Men även här i Europa finns det länder med restriktiv lagstiftning – och på Malta råder totalförbud mot abort, även om kvinnans liv är i fara.

Natten mot torsdag skrev Alabamas guvernör Kay Ivey under USA:s striktaste abortlag. Den förbjuder abort i nästan samtliga fall – även vid våldtäkt och incest. Lagen träder i kraft om den inte stoppas i domstol, och har redan mötts av hård kritik.

– Det här är en attack mot flickors och kvinnors reproduktiva rättigheter, säger Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter vid Amnesty i Sverige.

WHO: 47 000 dödsfall varje år

Både Amnesty, RFSU och världsorganisationen WHO menar att restriktiva abortlagar inte minskar antalet aborter. 

– Däremot blir aborterna ofta farligare. Flickor och kvinnor tvingas åka till andra delstater eller länder där de kan få en säker abort. Det här slår mot de mest marginaliserade i samhället som inte har ekonomisk möjlighet att resa iväg, säger Katarina Bergehed.

Enligt världsorganisationen WHO dör ungefär 47 000 flickor och kvinnor varje år till följd av farliga och olagliga aborter. Latinamerikanska Nicaragua, El Salvador och Dominikanska republiken hör till några av de länder i världen som har totalförbud mot aborter, även om kvinnans liv är i fara. 

Abort totalförbjudet på Malta

I stora delar av Europa råder fri abort, där Irland var det senaste landet att ansluta sig efter tidigare mycket strikta lagar. Men det finns fortfarande flera europeiska länder som har restriktiva abortlagar. På Malta är abort fortfarande totalförbjudet, oavsett omständigheter.  

– Det är extremt. Kvinnor lämnas hellre att dö än att man genomför det här ingreppet, säger Katarina Bergehed. 

Även i mikrostaten Andorra är abort totalförbjudet, och San Marino och Liechtenstein har också hårda abortlagar.

Hårda lagstiftningar i Polen

Polen har en av Europas mest restriktiva abortlagstiftningar. Enligt den nuvarande lagen får abort göras under tre omständigheter: när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret lider av en livshotande sjukdom. För två år sedan stoppade hundratusentals polacker ett förslag som helt skulle förbjuda aborter och göra det straffbart, med uppemot fem års fängelse som påföljd. Förra året höjdes frågan om en hårdare abortlag igen, och möttes av ytterligare protester.  

I Nordirland är abort bara tillåtet av hälsoskäl.

Fotnot: Island har precis röstat igenom ett nytt lagförslag, som tillåter abort till och med vecka 22. Lagen träder i kraft 1 september 2019. I de länder där abort är tillåtet av socioekonomiska skäl så är det också tillåtet om kvinnans liv eller hälsa riskeras, samt i fall av våldtäkt/incest och vid allvarliga fosterskador. Foto: SVT Design

Ny abortlag på Island

Island har precis röstat igenom ett nytt lagförslag som tillåter fri abort till och med den 22:a graviditetsveckan, oavsett omständigheter. Det rapporterar det isländska public service-bolaget RÚV. Lagförslaget röstades igenom den 13 maj. Den tidigare lagen tillät abort fram till och med vecka 16, skriver RÚV. Kartan ovan är i dagsläget inte uppdaterad efter den nya lagen, som träder i kraft den 1 september 2019 enligt uppgifter från det isländska parlamentet.

Kan nekas trots lagstiftning

Katarina Bergehed poängterar att lagstiftning inte är det enda som kan begränsa kvinnors tillgång till reproduktiva rättigheter. Att receptbelägga akut preventivmedel eller införa samvetsklausuler – som finns i flera europeiska länder i dag – är andra faktorer som kan påverka detta negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.