• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Årsta med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att om man upplever obehag av röken, att man stannar inomhus och stänger dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

I en nationell kampanj vill den finska staten få befolkningen att fimpa. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hela Finland ska sluta röka – även på egna balkongen

Uppdaterad
Publicerad

I Finland har staten gått till attack mot rökning. Målet är att befolkningen ska vara rökfri om tolv år genom stränga lagar och förbud – som även kan gälla på den egna balkongen.

Över 20 procent av befolkningen i Finland rökte när staten startade den nationella kampanjen 2010. Inte mindre än 44 olika åtgärder föreslås för att få medborgarna att lägga av med nikotinet.

Skatten har höjts

Skatten på tobaksprodukter har höjts kraftigt. Cigaretter får inte vara synliga i butikerna, och återförsäljare måste betala en särskild avgift till staten. Varningstexter med avskräckande bilder på paketen har blivit större och läskigare. De rökfria offentliga miljöerna -  som parker, stränder och busshållplatser – kan utökas.

– Förbudet mot att röka i en bil med minderåriga passagerare hämtade vi från Australien. Men vi ville gå längre. Vi fick många samtal och mejl från människor som blev störda av rökande grannar. Då kom tanken på ett förbud mot rökning i folks privata bostäder och på balkonger, säger Reeta Honkanen från det nationella tobaksprogrammet i Finland.

Förbud mot balkongrökning

Den som blir störd av rökning från grannens balkong har nu möjlighet att agera. Ett förbud kan införas av en fastighetsägare efter att denne tillfrågat alla hyresgäster. Men på grund av krångliga regler har få förbud hittills kommit till stånd.

E-cigaretterna omfattas av samma restriktioner som tobak. De får inte stå framme i butikerna, och frukt- och godissmaker har förbjudits. I Sverige är smaksatta produkter tillåtna. En rapport nyligen visade att allt fler svenska skolungdomar vill prova e-cigaretter.

– Vi vill inte att unga människor lockas av de spännande smakerna. Många ungdomar är nyfikna på att prova e-cigaretter och vet ofta inte att e-cigaretterna kan innehålla nikotin, säger Reetta Honkanen.

Snussmuggling stort

Snus är förbjudet att sälja i Finland. Rökning bland ungdomar minskar men inte snusandet. 20 procent av alla 18-åriga män snusar, och smugglingen av snus omsätter miljonbelopp, ofta via färjetrafiken från Sverige.

– Ishockeyspelare snusar ofta, och de är idoler för dessa unga män, anser Reetta Honkanen.

Sedan den nationella kampanjen startade har rökningen minskat från 20 procent till 13 procent bland den vuxna befolkningen. Målet är att bara 5 procent av invånarna ska använda tobak och nikotin i Finland år 2030. 

Rökning i Sverige och världen

Visa
  • I början av 2000-talet var 19 procent dagligrökare i Sverige, enligt SCB.  2016-2017 hade antalet dagliga rökare sjunkit till 11 procent.
  • 13 procent av den svenska befolkningen snusar.
  • Enligt andra mätningar (CAN) som bygger på telefonintervjuer är antalet dagliga rökare i Sverige 7 procent av befolkningen.
  • 7 miljoner människor dör varje år av tobaksrökning, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
  • 80 procent av världens 1,1 miljard rökare bor i låg- och medelinkomstländer.

Källor: WHO, CAN, SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer