I USA vill den ansvariga myndigheten förbjuda fruktsmaker i e-cigaretter. Foto: AFP/Scott OlsonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Forskare: Förbjud godissmaker i e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Godissmaker i e-cigaretter borde förbjudas. De riskerar att dra in barn i nikotinberoende, säger Louise Adermark, forskare vid Göteborgs universitet. En färsk rapport visar att allt fler unga provar e-cigaretter. I flera länder i EU diskuteras förbud mot frukt-och godissmaker som anses locka ungdomar att vilja testa.

– Flera studier visar att e-cigaretter är en inkörsport till vanlig tobaksrökning. Och många ungdomar vet inte om de drar i sig nikotin när de prövar e-cigaretter med kompisarna, säger Louise Adermark, docent och forskare i neurobiologi vid Göteborgs universitet.

Forskare Louise Adermark anser att e-cigaretter kan vara en inkörsport till vanliga cigaretter för unga människor. Foto: Privat

Det svenska företaget Eco-cig säljer e-cigaretter på nätet och bekräftar det ökande intresset för produkterna.

– E-cigaretterna är 97 procent mindre farliga än vanliga cigaretter och minskar tobaksbruket, säger Jacob Heidrich till SVT Nyheter. Han hävdar att han bara säljer till vuxna kunder och att langning är omöjligt att kontrollera.

Fler testar

Tobaksrökningen har minskat. Omkring 10 procent av befolkningen röker vanliga cigaretter. Allt fler ungdomar testar e-cigaretter, enligt en ny rapport om ungdomars drogvanor. (Se faktaruta).

20-åriga Jamie Tsang i Hongkong röker e-cigaretter. I Hongkong vill myndigheterna totalförbjuda elektroniska cigaretter. Foto: AP/Kin Cheung

Det är förbjudet i Sverige att sälja e-cigaretter till personer under 18 år och nyligen höjdes skatten på produkterna som också måste ha en hälsovarning. Folkhälsomyndigheten som ska se till att lagen följs har ännu inte gjort några kontroller eftersom lagstiftningen funnits en kort tid. Nu finns 18 000 produkter registrerade för försäljning i Sverige.

”En djungel”

– Vi behöver mer kunskap om produkterna och om hur väl de lever upp till lagkraven. Det är en djungel, säger Ellen Jones, chef för enheten för produktkontroll på Folkhälsomyndigheten.

Det finns en uppsjö av så kallade e-juicer med olika smaker, som cheese cake, milkshake och pink lemonade.

I USA vill den ansvariga myndigheten FDA förbjuda de frukt- och godissmaker som kan locka unga att prova e-cigaretter. I Finland är det bara tillåtet att sälja e-cigaretter med tobakssmak, liknande regler diskuteras i Tyskland.

Om skaderiskerna

– Vi vet väldigt lite om hälsoriskerna med användningen av e-cigaretter och vilken skada de kan orsaka användaren , säger Josefin Jonsson, chef för enheten för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten.

– Det är en klok strategi att förbjuda smakerna då det finns stöd för att de i sig själva kan utgöra en hälsorisk. Smakerna är också det som attraherar de unga användarna, och kan medföra att barn lockas in ett nikotinberoende vilket är förkastligt, säger Louise Adermark.

Inga förbud

Det finns det inga förslag att förbjuda smakerna i Sverige i dagsläget enligt ett skriftligt meddelande från socialminister Annika Strandhäll i övergångsregeringen.

Omkring 5 000 ungdomar i årskurs nio och i årskurs två i gymnasiet har under lektionstid skriftligen och anonymt besvarat frågor om bruk av alkohol och andra droger. Frågor om elektroniska cigaretter har ställts till ungdomar sedan 2014 av CAN, Centralförbundet för alkohol-och narkotikaupplysning.

Fler vill testa

Årets rapport visar att 70 procent fler gymnasieungdomar har testat e-cigaretter och drygt 40 procent fler niondeklassare, jämfört med för fyra år sedan då man första gången ställde frågan om bruk av e-cigaretter.

Vanligare bland pojkar

Andelen som använt e-cigaretter var betydligt större bland dem som var rökare av vanliga cigaretter och vanligare bland pojkar än flickor. Många av de tillfrågade tjejerna i gymnasiet uppgav att de använt e-cigaretter för att sluta röka.

Rapporten offentliggörs den 12 december 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer