Säkerheten trappas upp i Berlin, och på andra håll i Tyskland, inför nyårsafton. Foto: TT

Så ska Tyskland skydda sig mot attacker på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

1.700 poliser, vattenkanoner och övervakningskameror. Myndigheterna i Berlin trappar upp säkerheten inför nyårsfirandet i Berlin efter lastbilsattacken som dödade tolv människor på julmarknaden. Samtidigt arbetar Köln för att förhindra nya sexövergrepp.

Tyskland har drabbats av en rad uppmärksammade dåd det här året.

I maj dödade en knivman en passagerare och skadade flera på en tågstation i Grafing i närheten av München.

Attentat i Berlin 2016

I juli gick en man till attack med yxa på ett tåg i närheten av Würzburg i centrala delarna av landet. Bara några dagar senare sköt en man ihjäl nio personer på ett köpcenter i München. En dryg vecka senare gick en man till attack med machete och dödade en gravid kvinna i Reutlingen. Samma dag genomförde en man ett självmordsattentat i Ansbach, varpå flera skadades.

Den 19 december körde en lastbil in i en folkmassa på julmarknaden vid Breitscheidplatz i Berlin. Tolv personer dog och omkring 50 skadades.

Poliser och brandmän

Efter lastbilsattacken har myndigheterna förstärkt bevakningen av landets största nyårsfirande vid Brandenburger Tor i Berlin. En miljon människor väntas närvara vid festligheterna, skriver Bild.

Över 1.000 poliser har kallats in för att bevaka evenemanget och ytterligare 700 finns på plats i resten av huvudstaden, vissa av dem utrustas med automatgevär. Räddningsfordon placeras ut i området kring Brandenburger Tor. Videokameror sätts upp längs gatan Strasse des 17. Juni som leder fram till monumentet och bilderna skickas till en insatscentral som bevakas av säkerhetsmyndigheter. Om något händer kan myndigheterna koordinera insatserna därifrån, skriver Berliner Zeitung.

Pansarfordon och vattenkanoner

Tillfarterna till området spärras av med betongblock för att förhindra attacker liknande den vid julmarknaden. De ingångar som inte blockeras bevakas av pansarfordon och vattenkanoner.

För att komma in på området måste besökarna passera säkerhetskontroller. Väskor, glasflaskor och vissa fyrverkeripjäser får inte medföras.

Dessutom kommer arrangörerna att ha 600 medarbetare som arbetar med att upprätthålla säkerheten, genom att kontrollera ingångar och förhindra sexuella övergrepp.

Förhindra sexövergrepp

Men Berlin är inte den enda stad i Tyskland som vidtar extra åtgärder för att skydda medborgarna vid nyårsfirandet. Förra året skakades Köln, Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart och andra tyska städer av sexuella övergrepp. Över 1.200 kvinnor i landet bedöms ha blivit utsatta och över 2.000 män tros ha varit inblandade, men bara 120 av dem har identifierats, enligt en rapport från Tysklands federala polis Bundeskriminalamt, rapporterade Süddeutsche Zeitung i juli.

Ungefär 650 av övergreppen ska ha inträffat i Köln, huvudsakligen vid Kölnerdomen och centralstationen. I år har stadens polischef utlovat en säkerhetsgaranti för firandet i innerstan. 1.500 poliser ska vara på plats i området, som kommer att ha extra belysning och kameraövervakas.

– Jag lovar er att ni kan känna er utomordentligt säkra där vid domen, säger polischef Jürgen Mathies enligt Die Welt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet