T.v. Rysslands president Vladimir Putin. T.h. Beväpnade män, troligtvis ryska soldater, marscherar vid sin bas i Simferopol. Foto: TT

Ryssland erkänner Krim

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat ett beslut om att Krim ska erkännas som en självständig stat. Samtidigt har EU och USA infört en rad sanktioner mot ryska politiker.

Staden Sevastopol – hem för den ryska Svartahavsflottan – kommer enligt Putin att få en särskild status.

Dekretet hänvisar till den förkrossande majoritet – cirka 97 procent – som röstade för en anslutning till Ryssland i söndagens folkomröstning. Folkomröstningen har enbart erkänts av Ryssland och har utlöst en internationell diplomatisk kris.

Krimkonflikten

Ordern träder i kraft med omedelbar verkan.

SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson menar att läget är allvarligt och hon tror att EU och USA:s sanktioner mot Ryssland kommer att få ett motsvar redan i morgon.

– Detta är allvarligt och kommer att drabba Ryssland hårt, om än inte riktigt så hårt som man hoppas från EU:s sida. Och USA:s sanktioner är ännu hårdare.

Att president Putin undertecknade beslutet om att Krim ska erkännas som en självständig stat redan i kväll menar Elin Jönsson är ett tecken på den ryske presidentens kompromisslöshet i frågan. 

– Putin kommer att stå fast vid detta och säkert också svara med sanktioner mot USA och EU, säger Elin Jönsson.

Putin ska tala

Ryska underhuset, duman, kommer ”i en mycket nära framtid” att godkänna en lag som tillåter Krim att förenas med Ryssland”, enligt vice talmannen Sergej Neverov. En delegation från Krim reste också till Moskva för att diskutera halvöns integration med det nygamla moderlandet.

Förändringarna på halvön sker nu i en rask takt: ukrainska förband på halvön kommer att upplösas och pass och id-kort bytas ut mot ryska, enligt Krims premiärminister Sergej Aksionov.

Ukrainas interimsregering förklarade under dagen att de är redo för att förhandla med Ryssland om krisen på Krim – men kommer aldrig att acceptera att halvön annekteras.

Sanktioner mot ryska politiker

EU och USA markerade i dag sitt motstånd mot folkomröstningen på Krim genom reseförbud och frysta tillgångar mot utpekade ryska politiker och tjänstemän.

– Detta är steg ett. Om Ryssland går vidare så går vi vidare, säger utrikesminister Carl Bildt (M) efter att ha dryftat det ukrainska dilemmat med sina EU-kollegor i Bryssel på måndagen.

Resultatet blev en lista på 21 personer – 13 ryssar och 8 från Krim – vars agerande ”underminerat eller hotat Ukrainas territoriella integritet, självbestämmande och självständighet”.

Krims premiärminister på sanktionslistan

Även USA presenterade en sanktionslista under måndagen, med totalt elva namn som drabbas av liknande åtgärder.

Som väntat innehåller inte EU:s lista lika tunga politiska namn som USA:s motsvarighet. Leonid Slutskij, parlamentsledamot och ordförande för det ryska underhusets utskott för samarbetet med de forna sovjetrepublikerna inom OSS, samt Andrej Klisjas från överhusets justitieutskott är de enda som finns med båda listorna. Den proryske premiärministern på Krim Sergej Aksionov finns även han med på EU:s sanktionslista, tillsammans med andra lokala makthavare på Krim.

Mest kända namn på EU-listan är annars Sergej Mironov, talman i överhuset 2001-11, samt 84-årige överhusledamoten och Sovjetveteranen Nikolaj Ryzjkov, som var premiärminister i Sovjetunionen 1985-91.

”Starka signaler”

Vladimir Putin finns inte med på någon av listorna, trots den ryske presidentens tunga inflytande över processen.

– Vi har alltid haft den principen att vi vill hålla kanaler öppna. Vi hade exakt samma diskussion efter Georgien-kriget, också vad gäller utrikesministrar, att det håller vi normalt utanför detta, säger Bildt.

I stället innehåller listan personer som sitter i det ryska parlamentets olika kammare och har fattat formella beslut ”om invasionshotet och de militära åtgärderna”. Enligt Bildt är ändå listan mer av en markering, än en verklig bestraffning av ansvariga.

– Vi lever ju inte riktigt i illusionen att det är de här som har fattat de reella besluten. Det här är ju åtgärder som mera ska ses som mycket starka signaler, säger Bildt.

Hela EU:s sanktionslista

På EU-listan finns följande personer med från Ukraina:

  •  Sergej Aksionov, premiärminister i Krims lokala regering
  •  Vladimir Konstantinov, talman i Krims lokala parlament
  •  Rustam Temirgaliev, vicetalman i Krims lokala parlament
  •  Deniz Berezovskij, avhoppad före detta ukrainsk flottchef
  •  Aleksej Tjalij, egenutnämnd borgmästare i Sevastopol
  •  Pjotr Zima, nyutnämnda chef för säkerhetstjänsten SBU på Krim
  •  Jurij Zjerebtsov, rådgivare till Konstantinov
  •  Sergej Tsekov, vicetalman i Ukrainas parlament

Från Ryssland:

  •  Viktor Ozerov, ordförande i det ryska överhusets säkerhets- och försvarsutskott
  •  Vladimir Dzjabarov, vice ordförande i överhusets internationella utskott
  •  Andrej Klisjas, ordförande i överhusets justitieutskott
  •  Nikolaj Ryzjkov, ledamot av överhuset, före detta premiärminister i Sovjetunionen
  •  Jevgenij Busjmin, vice talman i överhuset
  •  Aleksandr Totoonov, ledamot av överhuset
  •  Oleg Pantelejev, biträdande ordförande i överhusets utskott för parlamentsfrågor
  •  Sergej Mironov, ledamot av underhuset, tidigare talman i överhuset
  •  Sergej Zjeleznjak, vice talman i underhuset
  •  Leonid Slutskij, ordförande i underhusets utskott för OSS-frågor
  •  Aleksandr Vitko, befälhavare för ryska Svartahavsflottan
  •  Anatolij Sidorov, befälhavare för Rysslands västra militärdistrikt
  •  Aleksandr Galkin, befälhavare för Rysslands södra militärdistrikt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet