Rolf Tardell, redaktör SVT Agenda. Foto: Al Drago/AFP/SVT

Så valde Agenda gästerna i kvällens sändning

Uppdaterad
Publicerad

Stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden Capitolium gör att den 6 januari 2021 för alltid kommer att ingå i historieböckerna.

I ett extrainsatt Agenda väljer vi att helt fokusera på attacken på Capitol Hill och vilken effekt den får för amerikansk politik inför övergången från Trumps presidentskap till den tillträdande presidenten Joe Biden.

Vi intervjuar i sändningen såväl amerikanska experter som svenska. Och vi visar ett unikt reportage från brittisk tv som följde med Trumpanhängarna in i kongressen.

Bland våra gäster finns Ian Swanson från Washington DC. Han är redaktionschef på nyhetssajten The Hill som närgånget har följt amerikansk politik sedan mitten av 1990-talet.

Vi intervjuar också Joy Van Patten, som är pastor och republikansk lokalpolitiker i Warren County i Ohio. Hon tillhör en mycket stor grupp inom det republikanska partiet som helhjärtat står bakom Donald Trumps politik.

I vår studio finns Frida Stranne, freds- och konfliktforskare vid Högskolan i Halmstad, som länge följt amerikansk politik och samhälle. Stranne är också knuten till institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Erika Bjerström är utrikeskorrespondent på SVT men har tidigare bland annat varit USA-korrespondent. Hon har länge följt Trumps väljare och återbesökt flera av dem för reportage de senaste åren.

Johanna Möllerström  är professor i nationalekonomi vid George Mason University i Virginia. Hon har bott tio år i USA och har en bred erfarenhet från den akademiska världen. Johanna Möllerström ingick i Moderaternas idéprogramskommitté som lade fram sitt förslag i höstas. Hon är också gästkolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida.

Erik Åsard, professor emiritus i Nordamerikastudier är något av en nestor bland svenska forskare som specialiserat sig på det amerikanska samhället. Han gav nyligen ut en bok som sammanfattar Donald Trumps tid som president.

Texten om Johanna Möllerström har uppdaterats 15/1 med den kursiverade meningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet