Maskerade poliser framför Salah Abdeslam i rättssalen i Bryssel. Foto: TT

Salah Abdeslam – hjärnan bakom Parisdåden – döms för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Terroristen Salah Abdeslam döms till 20 års fängelse för mordförsök med terrorkoppling för att ha skjutit mot polisen i Bryssel-kommunen Forest några dagar innan han greps i mars 2016, rapporterar Reuters.

Även den medåtalade Soufien Ayari anses skyldig.

Salah Abdeslam anses vara hjärnan bakom terrordåden i Paris då 130 människor dog. Han tros vara den enda överlevande av de jihadister som genomförde dådet den 13 november 2015.

I mars 2016 hamnade han i ett skottdrama mot polisen i Bryssel och åtalades för mordförsök med terrormotiv. Nu har domen fallit, rapporterar Reuters som hänvisar till belgiska nyhetsbyrån Belga. Abdeslam döms till 20 års fängelse.

Terrordåden i Paris

Han ska inte ha varit på plats i rättssalen när domen meddelades.

– Döm mig, gör vad ni vill med mig, jag är inte rädd för er, sade han när rättegången inleddes i februari.

Greps tre dagar efter skottlossningen

Tre dagar efter skottstriden greps Salah Abdeslam i en annan Bryssel-kommun, Molenbeek, där han också växt upp, tillsammans med den medåtalade Soufien Ayari. Även han döms för mordförsök.

Ayari har under rättegången bekräftat att han befann sig i Forest-lägenheten i mars 2016 tillsammans med Abdeslam och Mohamed Belkaid – en Märsta-skriven algerier som dödades i skottlossningen. Enligt Ayari bodde trion där i ”några veckor”.

Gripandet av Abdeslam sägs ha påskyndat attentaten mot flygplatsen Zaventhem och tunnelbanan i Bryssel tre dagar senare. I det attentatet dödades 32 människor och hundratals skadades. Polisen tror att terroristerna egentligen planerade ett dåd mot fotbolls-EM i Frankrike 2016 men att de ändrade sig när Abdeslam greps av rädsla för vad han skulle avslöja för polisen.

Har erkänt inblandning i Parisdåd

Salah Abdeslam sitter häktad i Frankrike i väntan på rättegång om Parisdåden. Han har erkänt att han var delaktig genom att skaffa bilar och boka hotellrum för de inblandade terroristerna. Den franska polisen tror dock att tanken var att Salah Abdeslam skulle spränga sig själv vid en av attackerna i Paris, men att han ångrade sig och istället åkte tillbaka till Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet