Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstänkta langare greps på ockuperat område i östra Ukraina och stora summor beslagtogs. Foto: Telegram/romanov_92

Sålde knark till ryska soldater vid fronten

Uppdaterad
Publicerad

En grupp män som tidigare jobbat för den ryska elitstyrkan Wagner säger sig på eget bevåg ha gripit flera personer som sålt knark till ryska militärer vid fronten. Sedan blev männen själva gripna misstänkta för kidnappning.

Uppgifterna kommer från Vladimir Romanov, känd rysk militärbloggare från Krimhalvön. På sin Telegramkanal med 137 000 följare har Romanov publicerat videoklipp där flera män ses erkänna att de sålt narkotika. I ett klipp säger sig en av de gripna jobba inom trafikpolisen i ”Folkrepubliken Donetsk”, ett av de territorier i Ukraina som Ryssland annekterade förra året. På filmerna visas också upp stora summor pengar och påsar med vad som ser ut att vara cannabis.

Wagnermännen ska själva ha gripits av ockupationsmaktens myndigheter, misstänkta för kidnappning.

Kriget i Ukraina

SVT bedömer filmerna som trovärdiga

SVT har sett filmerna och vi bedömer dem som trovärdiga. Vi vet däremot ingenting säkert om Wagnermännens uppsåt. Potentiellt skulle det hela kunna handla om en intern uppgörelse om narkotikamarknaden på ockuperat område i Ukraina.

I höstas rapporterade ”Vjorstka”, en sajt för grävande journalistik, att drogmissbruket är utbrett i den ryska armén. De ryska exiljournalister som driver sajten har talat med många soldater, som säger att narkotika är mycket lätt att få tag på vid fronten i Ukraina. Det handlar om både marijuana och syntetiska droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet