Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimatkorrespondent Erika Bjerström förklarar hur den extrema värmeböljan slår mot Indiens medborgare: ”Sjukhusen är livrädda för elavbrott”. Foto: SVT

”Sambandet mellan kriget och klimatkrisen tydligare än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Extremhettan i Indien kan leda till att ditt frukostbröd blir dyrare i höst. Gång på gång visar sambandet mellan kriget och klimatkrisen hur sårbara vi blivit. Hela den globala matförsörjningen hotar att kantra.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Indiens premiärminister Narendra Modi har gett ett löfte som han ser ut att få svårt att hålla. När det stod klart att varken Ryssland eller Ukraina kommer kunna exportera spannmål som de brukar sa han att Indien skulle kliva in och lindra bortfallet som orsakats av Rysslands invasion i Ukraina. Länderna står tillsammans för en tredjedel av den globala veteexporten.

I Ukraina är det krigets konsekvenser som hindrar lantbrukarna från vårsådden, det råder brist på bränsle och det finns risk att köra på minor på fälten. Ryssland får inte exportera spannmål på grund av blockader och sanktioner från omvärlden.

Klimatkrisen

Därför var Indiens löfte att öka sin veteexport ett välkommet besked. Tills klimatkrisen satte stopp.

”Som en elektrisk chock”

Premiärminister Modi gav löftet innan landet drabbades av den varmaste marsmånaden sen mätningarna inleddes för 120 år sedan, med temperaturer på över 40 grader. Skörden hade sett lovande ut, det talades om rekordskördar på 122 miljoner ton. Indien är tillsammans med Kina och USA världens största veteproducenter. Men sedan hettan slog till har skördarna på flera håll krympt rejält eftersom torkan slog till precis när vetekärnorna skulle växa till sig. Över en miljard människor är drabbade av den extrema hettan i Indien och Pakistan.

”Det var som en elektrisk chock, temperaturerna sköt i höjden och överallt ser vi att skördarna minskar med 15-20 procent” säger forskaren Harish Damodaran vid Delhis Centre for Policy Research.

Modi på besök i Europa

Enligt Indiens motsvarighet till SMHI regnade det 70-75 procent mindre än normalt i både mars och april. Premiärminister Modi befinner sig dock på behörigt avstånd från infernot i Indien. Han bor på svala hotellrum i Paris, Berlin och Köpenhamn när han den här veckan avlägger en rad statsbesök. Ironiskt nog står den gröna omställningen på dagordningen eftersom de nordiska länderna och Tyskland har ett omfattande samarbete med Indien om gröna energikällor. 

Men det som verkligen kommer att diskuteras är det försämrade säkerhetsläget och fossila bränslen. Indien hör till de länder som inte rakt ut fördömt Rysslands invasion av Ukraina. Därför kan han vänta intensiva övertalningsförsök att avstå från att köpa billig olja som Ryssland kommer att rea ut i takt med att västvärlden slutar köpa från Ryssland. 

Det stora dilemmat

Premiärministern har dock ett svårt dilemma. Extremvärmen har paradoxalt nog lett till en energikris i Indien eftersom det går åt stora mängder el att kyla och hålla igång industrier, sjukhus, tunnelbana och skolor. Det statligt ägda ”Coal India”, världens största kolenergibolag, ökade kolutvinningen med sex procent under April månad, jämfört med 2019.

Trots det kommer kollagren att vara tomma om några dagar, varnade New Delhis hälso- och energiminister Satyendar Jain. Kolpriserna har också skjutit i höjden på grund av kriget i Ukraina. Att då avstå från billig och tillförlitlig rysk olja är att begära mycket i en tid så Indien hotas av sjukdomsfall och på sikt hungersnöd på grund av värmeböljan.

Men när Indiern nu ökar sin kolutvinning och också shoppar billig rysk olja så kommer koldioxidutsläppen på sikt leda till än värre missväxt. Och mer extremhetta.

Det här visar i blixtbelysning vilken obarmhärtigt svår situation det globala samfundet hamnat i. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet