Tanzanias vicepresident Samia Suluhu Hassan blir landets nya ledare. Foto: AP

Samia Suluhu Hassan blir Tanzanias första kvinnliga president

Publicerad

Tanzanias vicepresident Samia Suluhu Hassan har svurits in som landets nya ledare, efter president John Magufulis bortgång. Hassan blir därmed det östafrikanska landets första kvinnliga stats- och regeringschef.

Beskedet om att Magufuli, som hade styrt landet sedan 2015, avlidit av en längre tids hjärtproblem kom i onsdags. Då hade 61-åringen inte setts till offentligt på över två veckor. Tystnaden gav upphov till rykten om att han insjuknat i covid-19 vilket dock förnekats av regeringen.

I enlighet med Tanzanias konstitution tar nu Hassan över landets styre under resten av Magufulis mandatperiod, som sträcker sig fram till 2025. Hennes ledarstil har beskrivits som sansad och konsensusinriktad – i kontrast till hennes bortgångne chefs mer hårdföra populism.

Kritiserad ledarstil

Magufuli vann erkännande för att ha drivit på Tanzanias ekonomiska utveckling och för åtgärder mot korruption. Men han har också mött skarp kritik för en alltmer auktoritär ledarstil och hårda tag mot medier och oppositionella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.