Demonstranter samlas runt en grupp soldater på Självständighetstorget i Bamako. Foto: AFP/TT

Förhandlingar om Mali har brutit samman

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen om en fredlig utveckling i Mali avslutades utan någon överenskommelse mellan militärjuntan och sändebud från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas. Efter flera dagars samtal bröt förhandlingarna samman.

Ecowas har försökt förmå militärjuntan att ställa sig bakom en plan för återgång till civilt styre.

Det misslyckades.

Ett försök att enas om en treårsplan för ett nytt demokratiskt styre i Mali verkar ha stoppats av militärjuntan.

– Vi har kommit överens i flera frågor, men det finns några där vi inte har kunnat enas. I dessa fall har vi sagt till officerarna hur vi inom Ecowas tänker och bett dem fundera över detta, sade Nigerias förre president Goodluck Jonathan som lett Ecowas-delegationen.

Konsultera folket

Juntans talesperson Ismael Wague sade att det fortfarande var oklart med hur en övergång från militärstyre skulle gå till, något som diskuterats med sändebuden från Ecowas.

-Vi har inte, någon gång, diskuterat en regering som består av en majoritet militärer. Samtliga beslut som rör återgång (till civilt styre), övergångspresident och regeringsbildning ska tas av Malis invånare, och detta sker först efter ”masskonsultationer”, sade Wague utanför försvarsdepartementet i huvudstaden Bamako där diskussionerna förs.

Ecowas och dess delegation med Jonathan i spetsen vill att militärjuntan klargör en tydlig återgång till civilt styre.

Militär tog makten i en kupp då de också grep den 75-årige presidenten Ibrahim Boubacar Keïta. Enligt Ecowas sändebud vill inte Keïta återta posten som president.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer