• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Foto: TT

Sammandrabbningar vid al-Aqsa-moskén timmar efter eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Sammandrabbningar har brutit ut mellan palestinska demonstranter och israelisk polis nära al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Oroligheterna kommer bara timmar efter att Israel och Hamas enats om eldupphör.

Efter elva dagars våldsamheter enades Israel och Hamas till slut om eldupphör. Men det råder fortfarande en spänd stämning.

På fredageftermiddagen efter fredagsbönen har spridda sammandrabbningar utbrutit mellan palestinska demonstranter och israelisk polis vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Videor från den heliga platsen visar hur israelisk polis avfyrar chockgranater och tårgas mot demonstranter som svarat med att kasta stenar och molotovcocktails, enligt Reuters.

Israel har uppnått målen enligt Netanyahu

För tre veckor sedan utbröt våldsamma sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk kravallpolis nära just al-Aqsa-moskén. Tusentals demonstranter hade då samlats för att protestera mot beslutet att vräka flera palestinska familjer i området Sheik Jarrah, en rättstvist som ledde till upptrappningen av attacker från Hamas och israelisk militär.

Innan fredagens våldsamheter höll Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sitt första tal efter den uppnådda eldupphöret. Han sa att landet uppnått målet om att straffa Hamas på ett sätt de inte kunnat föreställa sig, bland annat genom att förstöra över 100 kilometer av islamiströrelsens underjordiska tunnelsystem.

– Vi gjorde vågade och innovativa saker, utan att riskera onödiga stedsteg. Vi orsakade maximalt med död för Hamas samtidigt som vi minimerade skadorna för Israel, säger Netanyahu.

Hamas: Har fingret på avtryckaren

Från Hamas sida har man lovat att bygga upp de bostäder som förstörts i israeliska flygräder.

– Det stämmer att striderna upphör i dag, men premiärminister Benjamin Netanyahu och hela världen ska förstå att vi har fingret på avtryckaren, vi kommer att stärka vår förmåga i detta motstånd, säger Izzat al-Reshiq från Hamas politiska ledning till Reuters.

Enligt myndighetskällor i Gaza har 232 palestiner dött, varav 65 barn, och över 1 900 har skadats under striderna. På den israeliska sidan har tolv personer dött och hundratals skadats av Hamas raketer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.