Det råder skriande brist på sjukvårdsutrustning på Gazaremsan. Iva-sjuksköterskan Eva Heikki har väntat i tio dagar på att få komma in. Foto: Mahmud Hams/TT, Privat

Kris för sjukvården i blockerat Gaza: ”Helt ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Striderna mellan Hamas och Israel har skapat en hälsokris på Gazaremsan. Sjukvårdspersonal och förnödenheter kommer inte in i det avstängda landområdet.

– En enorm frustration, säger iva-sjuksköterskan Eva Heikki som väntar på att bli insläppt.

Det råder akut brist på sjukvårdsmaterial i Gazaremsan, där den redan ansträngda vården de senaste veckorna tagit emot hundratals skadade. Samtidigt är gränsövergångarna från Israel stängda, enligt Israels armé på grund av att de attackeras av Hamas.

Svenska iva-sjuksköterskan Eva Heikki befinner sig just nu i Jerusalem, i väntan på att släppas in i Gazaremsan. Hon har arbetat med covidvård i området sedan i mars, på uppdrag av Läkare utan gränser. När bomberna började falla befann hon sig i Jerusalem. Där har hon blivit kvar.

– Det är en enorm frustration. Vi kommer inte in, och vi lyckas inte heller komma med material över gränsen, säger Eva Heikki.

”Nästan allt saknas”

Bristen på sjukvårdsmaterial har hon själv upplevt under sin tid i Gaza, men nu är situationen än värre med nära 2 000 skadade i flyganfall.

– Man kan bara tänka sig hur det belastar sjukvården. Redan när jag var där såg jag personal som var för trötta. Det är otroligt lätt att förstå att det är helt ohållbart. De jag har pratat med beskriver att i princip allt saknas, säger Eva Heikki.

Den inhemska vårdpersonalen lever också med en ”enorm skräck” för att själva träffas av bomber, berättar hon. Sönderbombade vägar gör att det i vissa fall är mycket svårt att ens ta sig till sjukhusen.

FN-chef: ”Helvetet på jorden”

På torsdagen krävde WHO en paus i bombningarna av Gazaremsan för att kunna skicka in nödhjälp till de palestinska invånarna i området.

Även Internationella Rödakorskommittén, ICRC, har uppmanat till en paus i striderna av humanitära skäl. FN:s generalsekreterare kallar Gaza för ”helvetet på jorden” för barn och kräver att både Hamas och Israel slutar att bryta mot krigets lagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.