Foto: TT

Presidenten: Demonstranterna har gått över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Kravallpolis gick under natten till förnyad attack för att tränga bort demonstranter från Självständighetstorget i Kiev. Minst 25 människor har dödats.

Tidningen Kyiev Post skriver på nätet att minst 25 människor dödats i oroligheterna sedan tisdagsmorgonen. Nio av dem ska vara poliser. Enligt Ukrainas hälsodepartement har omkring 250 människor skadats så illa att de lagts in på sjukhus.

Strax efter fyra på morgonen lokal tid (tre svensk tid) inledde kravallpolis en ny attack mot demonstranterna på Självständighetstorget, enligt AFP. Polisen intog ställningar runt ett monument mitt på torget och sköt tårgas mot demonstranterna.

Krimkonflikten

Polisen kontrollerade tidigt på onsdagsmorgonen nästan halva torget, rapporterade Reuters.

Byggnader i brand

Fackföreningshuset som använts som högkvarter av demonstranterna vid Självständighetstorget stacks i brand under gårdagen. I natt tvingades brandkåren lämna byggnaden sedan golvet mellan femte och fjärde våningen rasat samman. Räddningstjänsten rapporterade tidigare att 41 människor räddats ur byggnaden, enligt Russia Today.

Dramatiska bilder från Kiev visade hur människor som stängts inne i det brinnande fackföreningshuset klättrade ner längs fasaden.

Ingen lösning efter samtal

Presidenten själv sade i ett uttalande tidigt på morgonen att demonstranterna ”har gått över gränsen”, rapporterar AFP.

Han sade också att det ännu inte är för sent att lösa konflikten, men manade ledarna för oppositionen att ta avstånd från ”radikala krafter”, enligt Reuters.

Den ukrainska oppositionsledaren Vitalij Klytjko anlände i går kväll till president Viktor Janukovytjs kontor för samtal. Efter mötet sa Vitalij Klytjko att samtalen inte lett till någon lösning på hur våldet i Kiev ska stoppas, rapporterar Reuters med hänvisning till lokala medier.

Enligt Klytjko ska Janukovytj ha vägrat att beordra polisen att avbryta offensiven mot demonstranterna på Självständighetstorget, skriver AFP.

Biden ringde

Omvärlden följde den dramatiska utvecklingen i Ukraina och USA:s vicepresident Joe Biden ringde president Viktor Janukovytj för att mana till maximal återhållsamhet, uppger Vita huset.

Sent på kvällen fick oppositionsledarna Vitalij Klytjko och Arsenij Jatsenjuk träffa Janukovytj. Efteråt sade de att mötet inte lett till någon lösning på krisen.

Enligt Klytjko ska Janukovytj ha vägrat att beordra polisen att avbryta offensiven mot demonstranterna. Presidenten själv sade i ett uttalande tidigt på morgonen att demonstranterna ”har gått över gränsen”, rapporterar AFP.

Han sade också att det ännu inte är för sent att lösa konflikten, men manade ledarna för oppositionen att ta avstånd från ”radikala krafter”, enligt Reuters.

Bildt: Utomordentligt allvarligt

Oron ”är ett direkt resultat av tyst inblandning från politiker i väst och europeiska strukturer som blundar för de aggressiva handlingar som utförs av radikala grupper”, skriver det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

”Situationen i Ukraina är utomordentligt allvarlig”, skriver utrikesminister Carl Bildt (M) på sin blogg Alla dessa dagar.

Både regeringen och oppositionen i Ukraina måste nu undvika varje form av våld och snabbt nå en politisk lösning, annars finns en uppenbar risk för eskalerat våld, varnar han i blogginlägget.

Kräver sanktioner

Oroligheterna beror på att oppositionen kräver en omröstning om landets grundlag och minskad makt till president Viktor Janukovytj.

Det handlar om en återgång till 2004 års grundlag enligt vilken parlamentet – inte presidenten – utser landets premiärminister och de flesta regeringsmedlemmarna, skriver BBC.

Janukovytj-trogna politiker är i majoritet i parlamentet.

Två ukrainska oppositionsledare bad på måndagen tyska förbundskanslern Angela Merkel om sanktioner mot president Viktor Janukovytj och hans inre krets.

Dessa bör nekas inresa i EU och få sina konton i EU-länder frysta, var budskapet från Vitalij Klytjko och Arsenij Jatsenjuk. De bad också om ekonomiskt stöd från EU. Ukraina har skakats av en politisk kris sedan Janukovytj i november drog sig ur ett associationsavtal med EU, och i stället vände sig till Ryssland för ekonomisk hjälp.

Ryssland skyller på länder i västländer för att stå bakom det försämrade läget i Ukraina.

Fakta: Nyckelaktörerna i Ukraina

Viktor Janukovytj:

Ryskvänlige presidenten som gav EU kalla handen i november genom att avstå från ett frihandelsavtal. Vände sig i stället till Ryssland som gav stödpaket. Startskottet för protesterna.

Vitalij Klytjko:

Framträdande oppositionsfigur, ledare för partiet Udar, före detta boxare. Vill bli president 2015.

Arsenij Jatsenjuk:

Viktig oppositionsledare, i praktiken partiledare för Fosterlandet – den fängslade Julia Tymosjenkos parti.

Julia Tymosjenko:

Fängslade före detta premiärministern och ledaren för Fosterlandet. Skulle möjligen kunna ena oppositionen om hon släpptes.

Euromajdan:

Namnet i folkmun för demonstranterna, en splittrad grupp med så väl fredliga som mer våldsamma inslag. Motsätter sig dagens politiska elit och styre.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet