Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter korruptionsanklagelser mot hustrun – Pedro Sánchez stannar som premiärminister i Spanien. Foto: Alastair Grant

Sánchez stannar kvar som Spaniens premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Trots korruptionsutredningen mot hustrun – Pedro Sánchez stannar kvar som Spaniens premiärminister.

– Jag fortsätter med förnyad styrka, säger Sánchez på en presskonferens.

Beskedet kommer efter att Sánchez i torsdags tog en time out i samband med att en domstol meddelat att hans fru.

Begoña Gómez utreds för korruption i näringslivet. Pedro Sanchez sa då att anklagelserna är falska och kommer från den konservativa oppositionen.

När Sánchez framträdde på måndagen sa han att korruptionsutredningen mot hustrun syftar till att skrämma och är ett ”hot mot demokratin”.

– Frågan är enkel, är det detta vi vill för Spanien?

Antikorruptionsgruppen Manos Limpias (på svenska Rena händer) har tidigare sagt att anklagelserna mot hustrun bygger på medieuppgifter och att den inte kan garantera sanningshalten i dem.

Anhängare har vädjat

Över 12 000 anhängare samlades i lördags utanför partihögkvarteret, med banderoller som vädjade till Sánchez att stanna. Bland demonstranterna fanns finansminister María Jesús Montero.

Skör politisk situation i Spanien

Premiärministern och hans socialdemokratiska PSOE fick i fjolårets val se sig besegrade av konservativa Partido popular men PSOE lyckades bilda minoritetsregering tack vare stöd från mindre, regionala partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.