Trots att Bernie Sanders ansattes hårt under debatten klarade han sig bäst, anser USA-kännaren Andreas Utterström. Foto: Win McNamee, Afp / TT

”Lite som att se The hunger games”

Uppdaterad
Publicerad

Bernie Sanders fick mest taltid när de demokratiska presidentaspiranterna möttes i en hetsig debatt inför primärvalet i South Carolina. Men han var också den som de flesta motståndarna riktade in sina attacker mot.

– Det var lite som att se filmen The hunger games där alla kämpar för sin överlevnad och blir lite extra ivriga och pratade i munnen på varandra, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

Den tionde debatten i primärvalsracet för Demokraterna blev bitvis kaotisk och stökig, när sex kandidater riktade den mesta elden mot den sjunde – Bernie Sanders.

– Ett missförstånd är, som du hört här i kväll, att de idéer jag pratar om är radikala. Det är de inte. I en eller annan form så förekommer de i olika länder över hela världen, sade Bernie Sanders när alla aspiranterna fick beskriva de största missförstånden om dem.

Demokraternas primärval
USA-kännaren Andreas Utterström Foto: SVT

Trots de många påhoppen så klarade sig ändå Bernie Sanders bäst, tycker USA-kännaren Andreas Utterström.

– För att han är extremt duktig på att hålla sig till sitt budskap. Han var bra på att hela tiden tala till punkt och inte låta frågeställarna avbryta honom. Även om han fick en del stryk så gick han starkt ur den här debatten, sa Utterström i SVT:s Morgonstudion.

Fick frågor om Kuba

Sanders sa att sjukvård är en mänsklig rättighet, att klimatförändringarna måste stävjas och att det inte behöver vara oproportionerligt många svarta i landets fängelser.

Bland annat kritiserades Sanders för att inte tydligt nog ha fördömt Kuba sedan han sagt att Castro-regimen gjort framsteg när det gäller läs- och skrivkunskapen i Kuba sedan 1960-talet.

Sanders försvarade sig med att han alltid är en motståndare till auktoritära regimer, men att man ändå kan erkänna när ett land gör något bra.

Vill vara alternativ

Miljardären Mike Bloomberg sade att Ryssland hjälper Sanders, vilket även Pete Buttigieg höll med om.

– Vladimir Putin tycker att Donald Trump ska vara president i USA, och det är därför som Ryssland hjälper dig att väljas så att du förlorar mot honom, sade den tidigare New York-borgmästaren Bloomberg.

Miljardären Tom Steyer – som ser ut att gå starkt i South Carolina – hoppades att hans insats i debatten visade att han är ett realistiskt alternativ, och att det inte rör sig om en kamp mellan Sanders och Mike Bloomberg, som Steyer menar att det har målats upp som i pressen.

– Båda är riskabla val som ökar sannolikheten att Donald Trump vinner, sade Steyer till CBS efter debatten.

De gjorde upp i debatten

Joe Biden, ex-vicepresident och senator.

Bernie Sanders, senator från Vermont.

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts.

Pete Buttigieg, före detta borgmästare i South Bend, Indiana.

Michael Bloomberg, tidigare borgmästare i New York.

Amy Klobuchar, senator från Minnesota.

Tom Steyer, affärsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet