”Bla bla, blablabla”, stod det på en av Die Parteis valaffischer 2013. Foto: TT

Satirpartiet Die Partei har nästan lika många medlemmar som högerpopulistiska AFD

Satirpartiet Die Partei häcklar, parodierar och väcker ilska. Samtidigt har det tagit sig in i EU-parlamentet och har numera nästan lika många medlemmar som högerpopulistiska AFD.
Nu valkampanjar partiet med slogans som ”Mer Hitler än Erdogan”.

Die Partei grundades 2004 av medarbetare till satirtidningen Titanic med syfte att parodiera de politiska partierna. I dag har partiet vuxit till ungefär 24.000 medlemmar – nästan lika många som högerpopulistiska AFD som väntas bli tredje största parti i Tyskland. Under åren har partiet lyckats samla in så många röster att det har rätt till partistöd, uppger Deutsche Welle.

LÄS MER: Här blir SVT:s utrikesredaktör bortjagad av ilsken man

Partiet fick dock bara 0,2 procent av rösterna i valet 2013 och lyckades inte ta sig in i den tyska riksdagen. Däremot knep det en plats i EU-parlamentet 2014 och ledaren Martin Sonneborn sitter sedan en tid tillbaka i utskottet för kultur och utbildning.

Die Parteis Martin Sonneborn framför den tyska riksdagen. Foto: TT

Politiska plattityder

Med slogans som ”Mer Hitler än Erdogan” lyfter partiet fram den tysk-turkiske komikern Serdar Somuncu som kanslerskandidat i årets valrörelse.

Valmanifestet är fullt av politiska plattityder som ”Minst dubbelt så mycket rättvisa som SPD”. Samtidigt driver partiet med auktoritära regeringar i utlandet och skriver så här om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan: ”Den galne mannen från Bosporen, Erdogan, kommer att lockas till Tyskland, gripas, spärras in och sedan utväxlas mot Deniz Yücel” (en fängslad tysk-turkisk journalist reds. anm.).

På en av Die Parteis valaffischer i år är främlingsfientliga AFD:s partiledare Frauke Petry avbildad med orden ”Order om att skjuta mot östtyska ekonomiska flyktingar”. Foto: TT

Hänga nazist

Vissa tyckte att valaffischen med orden ”En nazist skulle kunna hänga här” var att gå för långt – i Tyskland är det ett brott att uppmana till våld. Den var en parodi på en affisch som partiet Die Rechte satte upp utanför ett flyktingboende förra året och som löd ”Vi hänger inte bara affischer”.

På frågan om varför väljarna ska rösta på partiet, säger ledaren Martin Sonneborn att de grundade partiet eftersom de inte visste vad de skulle rösta på.

– Det underlättar verkligen valbeslutet när man kan hitta sitt eget namn på valsedeln, säger han till Neue Osnabrücker Zeitung.

QUIZ: Vad kan du om Tyskland?

TV: Därför ska du bry dig om jätten Tyskland

Refererar till gamla kommunistpartiet

Visa

Die Partei står för ”Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative” (Partiet för arbete, rättsstat, djurskydd, främjande av eliten och gräsrotsdemokratiskt initiativ).

Namnet refererar även till Tysklands socialistiska enhetsparti, som styrde Östtyskland fram till enandet med väst 1990 och rätt och slätt kallades för Partiet.

Källa: Deutsche Welle

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet