Saudiarabiens utrikesminister Adel bin Ahmed Al-Jubeir meddelar att landet inte kommer att lämna ut två, av Turkiet, misstänkta nyckelpersoner bakom mordet på saudiske journalisten Jama Khashoggi. Foto: Oliver Berg/AP/TT

Saudiarabien vill inte utlämna mordmisstänka landsmän

Uppdaterad
Publicerad
Saudiarabien avser inte att lämna ut en av kronprins Mohammed bin Salmans närmaste rådgivare, som av Turkiet pekats ut som misstänkt i mordet på saudiske journalisten Khashoggi. Det uppger Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir, rapporterar Sky News.

Beskedet kommer en tid efter att Turkiet riktat anklagelser mot att Saud al-Qahtani var en av två nyckelpersoner som organiserade mordet på Jamal Khashoggi och därför begärt honom utlämnad.

Turkiet hävdar att två medlemmar ur saudiske kronprinsens innersta krets planerade mordet på Khashoggi. Bland annat hans juridiske rådgivare Saud al-Qahtani.

”Utlämnar inte medborgare”

Efter att chefen för den turkiska mordutredningen utfärdat en arresteringsorder för de två mordmisstänkta kommer nu ett svar från Saudiarabien, rapporterar Sky News.

– Vi utlämnar inte våra medborgare, säger landets utrikesminister Adel bin Ahmed Al-Jubeir.

Huruvida de båda misstänkta har frihetsberövats i Saudiarabien vill utrikesministern inte bekräfta. Däremot har de sparkats från sina uppdrag när Riyad erkände att Khashoggi blev mördad inne på konsulatet i Istanbul.

– Vi har frågat våra vänner i Turkiet om att ge oss bevisen som vi kan använda i en rättegång. Men vi har inte mottagit något som skulle kunna användas, säger utrikesministern.

Turkiets president Recep Erdogan har sagt att ordern om att mörda den saudiske journalisten kom från högsta instans inom Saudiarabiens regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet