Turkiets chefsåklagare vill gripa två nära allierade till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, för deras påstådda inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: TT

Turkiet vill gripa saudiske kronprinsens rådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet utfärdar arresteringsorder mot två nära allierade till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, för att ha planerat mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Samtidigt säger sig amerikanska senatorer vara ännu mer övertygade än tidigare om att kronprinsen själv varit involverad i mordet.

Turkiets chefsåklagare vill gripa två nära allierade till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, för deras påstådda inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det skriver AFP som hänvisar till uppgifter från en turkisk källa med insyn i utredningen.

Den ena av männen är rådgivare till kungahuset, den andra har arbetat för landets underrättelsetjänst. Båda fick lämna sina poster efter mordet. Enligt de turkiska myndigheterna var männen med och planerade mordet. En av dem ska ha övervakat det genom Skype.

Saudisk journalist död

”Min uppfattning har förstärkts”

Det har gått över två månader sedan den saudiske journalisten klev in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och försvann, men omvärldens engagemang i hans öde har inte avtagit. 

Efter många vändor erkände Saudiarabien att Khashoggi, som var en skarp kritiker av kronprinsen, blev mördad inne på konsulatet men menar att mordet begicks av agenter som agerade på egen hand. Påståendet har ifrågasatts, bland annat av amerikanska senatorer som igår fick en dragning om fallet av CIA-chefen Gina Haspel.

”Skulle finna honom skyldig inom 30 min”

Flera av dem sade sig vara ännu mer övertygade nu att kronprinsen själv varit involverad i planeringen av mordet.

– De uppfattningar jag hade sedan tidigare har bara förstärkts, sa senatorn Bob Menendez, demokraternas toppnamn i senatens utrikespolitiska kommitté, efter mötet.

Menendez har förespråkat att USA ska avsluta allt stöd för den saudiledda koalitionen i kriget i Jemen.

Den republikanske senatorn Bob Corker menar att en jury skulle finna bin Salman skyldig ”inom 30 minuter”. Lindsey Graham, även han republikan, höll med.

– Du måste vara självvalt blind om du inte kommer till slutsatsen att mordet orkestrerades och organiserades av kronprinsen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet