Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
21-årige Sayed är fast i Afghanistan • ”Jag skulle hjälpa min familj”

Sayed har alla papper för att få komma hem – UD svarar inte

Uppdaterad
Publicerad

Sayed bor i Linköping men åkte förra veckan till Afghanistan för att försöka få ut sin familj. Efter att situationen i landet förvärrats vill han komma hem till Sverige där han har permanent uppehållstillstånd, boende och jobb. Men Utrikesdepartementet svarar inte när han ringer och mejlar.

Sayed skrev upp sig på UD:s svensklista över personer som kan bli evakuerade ut ur Kabul med rätt dokumentation. Svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd krävs, samt antingen ett svenskt pass eller annat giltigt pass och ett svenskt personnummer.

Han fick ett mejl som bekräftade att han registrerat sig på listan. Men dagarna går och Sayed har ännu inte fått någon ytterligare indikation från UD om när han kan få åka hem.

Radiotystnad från svenska myndigheter

– Jag har inte fått någon hjälp av UD. Jag har försökt ringa dem, mejla dem, bett vänner i Sverige att höra av sig till dem. En gång stod jag i telefonkö i en halvtimme och sen bröts samtalet, säger Sayed.

Han har även mejlat Sveriges ambassad i Kabul som för tillfället uppehåller sig i Sverige men ska vara aktiv. Inget svar där heller.

– De har inte gjort någonting, och jag har gjort allt som man ska göra, säger Sayed.

UD: Har börjat kontakta svenskar

SVT Nyheter har varit i kontakt med UD som inte vill kommentera pågående evakuering av svenskar i Afghanistan, annat än det som utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter. Där bekräftar hon att UD har informerat svenskar på svensklistan om evakueringsflyg från Kabul.

”Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna. Alla länder upplever detta problem och vi arbetar med möjliga lösningar på flygplatsen i samarbete med andra länder”, skriver Ann Linde.

Osäkert läge

Sayed säger att läget i Kabul är spänt och att maten är slut i butikerna. Han har sett kaoset som råder vid flygplatsen där talibanerna skjuter med vattenkanoner för att skingra människor.

– Kanske mår man bra fysiskt men psykiskt är man stressad, orolig. Man kan inte lita på läget som är här, vad kommer hända i framtiden i nästa vecka eller kommande dagarna?

Evakuering på gång

Under fredagseftermiddagen, svensk tid, skickade UD sms till de registrerade på svensklistan där de meddelade att det kommer finnas flera flyg som kan ta med personer ut ur Kabul de närmsta dagarna. Personer med svenskt pass eller uppehållstillstånd ska evakueras, men de måste själva ta sig till flygplatsen, står det i sms:et som SVT tagit del av. Sayed har alla papper för att få komma hem – UD svarar inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet