Svenskar som befinner sig i Afghanistan erbjuds nu evakuering från Kabuls flygplats. Foto: Shekib Rahmani / Anders Wiklund / TT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Svenskar erbjuds evakuering – från Kabuls flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar som är fast i Afghanistan kan flygas ut ur landet inom kort. Men för att kunna evakueras måste de ta sig till Kabuls flygplats. Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar att information om evakuering har gått ut till svenskar på svensklistan – men twittrar samtidigt:

”Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna.”

I ett meddelande från Utrikesdepartementet, som SVT Nyheter har tagit del av, uppmanas personer på den så kallade svensklistan, som bett om hjälp att lämna landet, att bege sig till flygplatsen i huvudstaden Kabul.

Över 400 på svensklistan

Strax före klockan 14 bekräftade utrikesminister Ann Linde uppgifterna.

”Jag kan bekräfta att UD har informerat svenskar på svensklistan om evakueringsflyg från Kabul och att ambassaden har informerat lokalanställda om evakuering. UD har personal på flygplatsen med de resurser som behövs för fortsatta evakueringsarbetet. Transportkapacitet finns”, skriver Linde på Twitter.

I onsdags stod omkring 300 namn på svensklistan, men intresset växer och nu har antalet växt till över 400, uppger UD:s presstjänst.

Fler flyg från Afghanistan

Under dagen skickades ytterligare ett sms ut till registrerade på svensklistan om att flera flyg de närmsta dagarna kommer att kunna erbjuda platser till svenskar. Flygen kommer att gå både till Tbilisi i Georgien och Islamabad i Pakistan. I sms:et, som SVT tagit del av, sägs inget om vem som arrangerar flygningen eller vilken typ av flygplan som satts in.

För att kunna resa med planen krävs ett giltigt svenskt pass, alternativt ett annat giltigt pass tillsammans med uppehållstillståndskort.

På fredagen skickade svenska UD ut ett nytt sms med information till de personer som står på listan över svenskar som vill evakueras från Afghanistan. Bilden är ett montage. Foto: SVT/TT/WAKIL KOHSAR

”Råder stora svårigheter”

Svenskar uppmanas att ta sig in på flygplatsen via en viss ingång. UD uppges inte kunna bidra med transporter till flygplatsen.

”Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna. Alla länder upplever detta problem och vi arbetar med möjliga lösningar på flygplatsen i samarbete med andra länder”, twittrar Ann Linde.

Det har i stort varit lugnt på gatorna i Kabul sedan talibanerna tog över, förutom just på flygplatsen. Minst 12 personer har dött i oroligheterna, enligt både Nato och talibanerna.

Över 18 000 människor har sedan i söndags evakuerats från Kabuls flygplats, uppger Nato för Reuters. Försvaralliansen har efter växande kritik mot västländernas hantering av situationen lovat att fördubbla evakueringsinsatserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
​Ett militärflygplan lämnar Afghanistan på torsdagen. Samtidigt utanför flygplatsen skjuts det i luften för att försöka skingra de tusentals som kommit dit för att försöka få en plats ut ur landet. Foto: Reuters/AP/AFP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet