Kinas ledare Xi Jinping tar emot sin tyska motsvarighet Olof Scholz i Folkets stora hall i Peking. Foto: Kay Nietfeld/EPA/TT

Scholz och Xi överens: Ryssland får inte använda kärnvapen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kina och Tyskland är eniga om att kärnvapen inte får användas i den ryska invasionen av Ukraina.

Utspelet från den tyske förbundskanslern Olaf Scholz kom efter ett möte med Kinas ledare Xi Jinping i Peking.

Xi Jinping gick enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua med på att de båda ledarna ”gemensamt motsätter sig användningen av eller hotet om kärnvapen”. Han avstod däremot från att kritisera Ryssland eller uppmana Moskva att dra tillbaka sina trupper, rapporterar nyhetsbyrån Reutes.

– Här i Kina vet man att en upptrappning av kriget i Ukraina får konsekvenser för oss alla. President Xi och jag är överens: kärnvapenhot är oansvarigt och uppviglande, sade Scholz till reportrar i samband med mötet med Xi Jinping i Peking.

Scholz uppmanade även Xi att använda sitt inflytande för att påverka Rysslands president Vladimir Putin.

– Jag sade till presidenten att det är viktigt att Kina använder sitt inflytande över Ryssland. Ryssland måste omedelbart sluta angreppen under vilka civilbefolkningen lider daglig, och retirera från Ukraina, sade Scholz.

Den tyske förbundskanslern, vars besök i Kina är det första av en ledare från stormaktsgruppen G7 sedan coronapandemin utbröt, förklarar besöket med att han ska vara tydlig gentemot Xi, där frågor om ekonomiskt samarbete, kraftansträngningar mot klimatförändringar, livsmedelssäkerhet samt stöd till skuldsatta länder stått på den noggrant planerade samtalsagendan.

Kritiserat besök

Scholz besök i Kina föregås av kritik från oppositionen i Tyskland och flera närstående EU-länder. De menar bland annat att besöket sker för nära inpå att Xi Jinping blev omvald till generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti och ytterligare cementerade sin makt i landet.

Kritiker varnar också för risken för att Tyskland blir alltför beroende av Kina, precis som det blev av rysk energi.

Berlin har försvarat sig med att ländernas relation är viktig, särskilt i en tid av osäker världsekonomi med hög inflation och stigande energipriser.

Kina är en av Tysklands viktigaste handelspartners, med 5 000 tyska företag verksamma i landet och hundratusentals tyska jobb knutna till den kinesiska marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.