Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ögonblicken som tyder på ett mer auktoritärt Kina i klippet. Foto: Reuters och Simon Krona/SVT

Tre ögonblick som tyder på ett mer auktoritärt Kina

Publicerad

Lojalister befordras, de som anses vara motståndare försvinner och retoriken förändras. Efter att Kinas kommunistiska parti hållit sin kongress står det klart att Kinas ledning rör sig i en allt mer auktoritär riktning, menar SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin.

Xi Jinping har som väntat blivit vald till generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti en tredje gång. Han behåller därmed makten i ytterligare en femårig mandatperiod.

Det innebär också att landet skrotar gränsen på två mandatperioder som varit rådande sedan 1982.

Men det är inte det enda tecknet på att Kina rör sig i en allt mer auktoritär riktning. Ett exempel är Xi Jinpings förändrade retorik gentemot omvärlden.

– Tidigare fanns en standardformulering från kinesiska företrädare om att ”Kina har alla möjligheter att undvika konflikt och kan fokusera på att utvecklas”, säger Tilde Lewin, utrikresreporter och tillträdande Kinakorrespondent på SVT Nyheter.

Hör hur det nu låter istället från Xi Jinping i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.