Tre segrare i Italiens folkomröstning (från vänster): Silvio Berlusconi, Beppe Grillo och Matteo Salvini bredvid den stora förloraren (till höger) – avgående premiärminister Matteo Renzi. Foto: TT

Seger för populister i Italien – så det rungar om det

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”I morgon går jag till presidenten och lämnar min avskedsansökan.” Klockan kvart över midnatt drog Italiens premiärminister Matteo Renzi konsekvenserna. Valresultat har överträffat hans värsta farhågor.

Kristina Kappelin

Journalist

Långt ifrån alla röster är räknade när denna text skrivs – men gapet mellan ja-sidan, det vill säga de som stödde regeringens grundlagsreform, och nej-sidan, ligger kring 18 procent.

Den populistiska Femstjärnerörelsen, Silvio Berlusconis parti Forza Italia, EU- och främlingsfientliga Lega Nord samt andra mindre höger- och vänsterpartier, har vunnit denna folkomröstning så det rungar om det.

Italiens premiärminister avgår

”Renzi har skaffat sig fler fiender än allierade”

Själva sammansättningen av motståndarlägret visar att det egentligen inte handlade om grundlagen. För en majoritet av väljarna var detta en folkomröstning för eller emot regeringen och framförallt Matteo Renzi.

I sin iver att förändra Italien har den 40-årige premiärministern skaffat sig fler fiender än allierade.

På ett tidigt stadium kopplade han ihop grundlagsreformen med sin egen framtid i politiken. Det retade upp många väljare att Renzi och hans regering tog sig friheten att förändra Italiens grundlag utan att söka ett brett stöd i parlamentet.

Vad man ville uppnå kom i bakgrunden: att ge Italien stabilare regeringar och snabbare lagstiftningsprocess i parlamentet.

”Rexit ses med oro inom EU och finansmarknaderna”

Matteo Renzi har borgat för politisk och ekonomisk stabilitet i Italien under två och ett halvt år. ”Rexit”, alltså Renzis sorti från politiken, ses med oro inom EU och på finansmarknaderna, där turbulens är att vänta.

Vad händer nu? Euron sjönk i värde efter att Renzi tillkännagav att han avgår. Italiens gigantiska statskuld på 133 procent av BNP, hålls under kontroll tack vare Europeiska centralbankens stödköp av statsobligationer.

Mer kritiskt ser det ut för de åtta italienska banker som står på ruinens brant. Hur ska det gå för dem och vilka konsekvenser får det för den europeiska bankvärlden?

”Minister tar nog Renzis plats”

Från och med måndag eftermiddag ligger Italiens politiska öde i presidenten Sergio Mattarellas händer. Det är känt att han vill försöka få Renzis regering att sitta kvar. Mattarella kommer förmodligen att be någon av ministrarna att ta Renzis plats.

Två kandidater som nämns är ekonomi- och finansministern Pier Carlo Padoan och kulturministern Dario Franceschini.

Det är en tillfällig lösning för att få igenom regeringens budget och försöka få parlamentet att ta en ny vallag. De flesta politiska bedömare förväntar sig nyval sommaren 2017.

Omvärldens rädsla: Att Italien lämnar EU

Den period av politisk instabilitet eller stiltje som nu inleds, gör att reformarbetet som regeringen hade satt igång avstannar. Den hittills låga ekonomiska tillväxten och den höga arbetslösheten spär på stödet för populistiska rörelser.

Det omvärlden fruktar som en konsekvens i ett längre perspektiv, är att Italien lämnar EU. Populistiska Femstjärnerörelsen som är Italiens snabbast växande parti och nästan lika stort som Matteo Renzis Partito Democratico i opinionsundersökningarna, är emot både euron och EU.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Italiens premiärminister avgår

Mer i ämnet