Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AFP

Seismologen om vulkanutbrottet på Island: ”Inga explosioner med askutbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågående vulkanutbrottet på Island riskerar inte att bli som för tolv år sedan med askmoln och explosioner. Det säger seismologen Björn Lund, som menar att det beror på att vulkanen ligger i ett glesbebyggt område utan glaciärer.

– Det är ett bra område för ett vulkanutbrott utan direkt fara för någon.

Under onsdagen började en vulkan att spruta lava i dalområdet Geldingadalur på Reykjaneshalvön efter cirka tiotusen jordbävningar under drygt en veckas tid.

Nu tränger magma igenom en lång spricka, bara ett par mil utanför Reyjkavik. Det finns även lavafontäner som är mellan 10 och 15 meter höga. Isländska myndigheter har varnat turister från att närma sig vulkanen då det kan vara farligt.

”Fem till tio gånger större än förra årets vulkanutbrott”

Under torsdagens pressträff meddelade inblandade myndigheter att drygt 8 000 människor på Island har fått ett meddelande med en varning om att besöka vulkanområdet. Däremot är en stor andel av personerna som har vandrat dit för att se lavan turister med utländska mobilnummer.

– Vi ber alla att vara mycket försiktiga i denna situation, säger Vidir Reynisson på den isländska polisen.

Magnús Tumi Guðmundsson, geofysiker, närvarade även på pressträffen och meddelade att infrastruktur och byggnader inte kommer att skadas.

– Om vulkanaktiviteten fortsätter kommer det att ta lång tid innan infrastruktur skadas, säger han.

Risken för gaser och annat är dock större än vulkanutbrottet året innan:

– Detta utbrott är betydligt större än vulkanutbrottet förra året. Det är fem till tio gånger större. Men det betyder inte att det är ett stort utbrott. Däremot måste folk vara mer försiktiga, Magnús Tumi Guðmundsson.

Jordbävningsaktivitet gått ner

Enligt seismologen Björn Lund, har jordskalvaktiviteten nu saktat ner.

– Det är ett betydligt kraftigare utbrott i den initiala fasen än förra gången. Därför varnar man mer för gaser, säger han och fortsätter:

– Vi använder jordbävningar för att se om något är på gång i ett område och man kan då följa hur lavan tränger sig upp genom jordskorpan. När det pressar sig fram brukar vi få skalv och när vulkanutbrottet väl börjar brukar det lugna ner sig. 

”Otrolig upplevelse”

För islänningar är det ganska tryggt att det sker i ett område utan bebyggelse och på samma ställe som förra årets vulkanutbrott, menar Jenny Eriksson som bor på Island.

Hon kommer att följa råden om att var försiktig runt vulkanområdet men tänker ändå besöka det. Hon menar att det är en upplevelse man absolut inte kan missa:

– Det är farligt om man går för nära. När vissa går nära så känner man lite att det inte är okej, säger hon och fortsätter:

– Det är en otrolig upplevelse. Man vill inte missa det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.