CIA:s nya chef Gina Haspel när hon svär eden i samband med utfrågning i amerikanska senatens underrättelseutskott inför senatens godkännande av utnämningen. Hon är första kvinnan på posten som CIA-chef. Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein

Senaten i USA godkänner första kvinnan som CIA-chef

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har godkänt nomineringen av den nya CIA-chefen Gina Haspel. Hon valdes trots hennes kopplingar till CIA:s tidigare tuffa förhörsmetoder. Hon är den första kvinnan på posten.

Haspel är den republikanske president Donald Trumps kandidat till posten. Hon har lovat att den amerikanska underrättelseorganisationen inte kommer att ägna sig åt tortyr av fångar om hon får det prestigefyllda jobbet.

Den 61-åriga Haspel är den första kvinnan att leda CIA och har arbetat för underrättelseorganisationen i mer än 30 år, de senaste åren på en rad höga poster men huvudsakligen som hemlig agent.

Haspel godkändes med röstsiffrorna 54-45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.