Mike Pompeo och Kim Jong-Un träffades i påskas, skriver Washington Post. Foto: TT

Uppgifter: CIA-chefen har träffat Kim Jong-Un

Uppdaterad
Publicerad

CIA-chefen Mike Pompeo var i Nordkorea och träffade landets diktator Kim Jong-Un över påskhelgen, skriver Washington Post. Mötet ska ha varit del av förberedelserna för de samtal som senare ska hållas mellan Donald Trump och Kim Jong-Un.

Donald Trump befinner sig just nu på sin egendom Mar-a-Lago i Florida för samtal med Japans premiärminister Shinzo Abe. De båda ledarna har bland annat diskuterat säkerhetsläget på Koreahalvön och relationerna med Nordkorea.

På en fråga från en journalist i samband med Abes besök berättade Donald Trump att samtal med Nordkorea hade förts på ”väldigt hög nivå”. Uttalandet tolkades av många som att Trump själv hade pratat med den nordkoreanske diktatorn men det tillbakavisades av Vita huset.

Nordkorea-krisen

Hemlig resa

Nu skriver Washington Post att det i stället är den tilltänkta utrikesministern, tillika avgående CIA-chefen, Mike Pompeo som pratat med den nordkoreanske ledaren.

Han ska ha åkt på en hemlig resa till Nordkorea över påskhelgen som ett förberedande möte inför det att Donald Trump ska träffa Kim Jong-Un senare i år. Varken CIA eller Vita huset vill dock bekräfta att resan har ägt rum.

Ovanligt toppmöte

Inte sedan den dåvarande utrikesministern Madeleine Albright träffade den före detta diktatorn Kim Jong Il har ett möte hållits på en lika hög nivå mellan länderna.

Mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un planeras till slutet av maj eller början av juni och det har tidigare spekulerats i att Sverige skulle kunna vara ett potentiellt värdland för mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet