Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reporter på plats om de dubbla masskjutningarna: ”Finns ett fönster på fyrtio dagar”. Foto: SVT/ANDREJ ISAKOVIC/AFP/TT

Serbisk journalist: ”Experter har varnat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter masskjutningen i en skola i Belgrad i onsdags har experter varnat för att nya dåd kan inträffa i landet de kommande 40 dagarna.

Det uppger den serbiske journalisten Vladimir Banic, reporter på den statliga nyhetskanalen RTS, som befinner sig på plats.

– Det finns ett fönster på 40 dagar där det kan upprepas. Och det är vad som hände i går, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Masskjutningen i Mladenovac är den andra i Serbien inom loppet av 48 timmar. I onsdags dödades åtta barn och en vakt i samband med en skolskjutning i Belgrad, där en 13-årig gärningsperson senare kunde gripas.

Varnar för fler dåd

Enligt Vladimir Banic, journalist på den statliga nyhetskanalen RTS, har experter varnat för att liknande dåd kan komma att upprepas i landet inom närtid.

– Det här är något som experter har varnat för. Efter den första masskjutningen som Serbien har upplevt finns det ett fönster på 40 dagar där det kan upprepas. Och det är vad som hände i går, säger han i Morgonstudions sändning.

– Den här personen började skjuta vid elvatiden på kvällen. Han sköt först en polisman och hans syster, sedan gjorde han en vansinneskörning och sköt fler personer, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.