Polisen får kritik för att ha tappat kontrollen över våldsamma kravaller i centrum av staden Chemnitz där en staty av Karl Marx står kvar sedan DDR-tiden. Foto: AFP/Sebastian Willnow

Sex misstänkta terrorister gripna i Tyskland

Publicerad

I staden Chemnitz i Tyskland har åklagaren utfärdat en häktningsorder mot sex personer som misstänkts för att ha bildat en högerextrem terrororganisation. Gruppen ska enligt åklagaren ha planerat väpnade angrepp mot utlänningar och politiska motståndare.

I staden Chemnitz i Sachsen förekom nyligen kravaller där högernationalister protesterade mot att en tysk man knivmördats av en utländsk person. Rykten om knivmordet spreds via högerextrema sociala mediesidor.

Nu har åklagaren utfärdat en häktningsorder mot sex män från den högernationalistiska gruppen ”Revolution Chemnitz”. Männen är mellan 20 och 30 år gamla och misstänks ha planerat väpnade attacker mot människor med invandrarbakgrund och politiska motståndare. Ytterligare en person greps tidigare för samröre med gruppen.

Planerade attacker

Enligt åklagaren uppges gruppen ha som mål att angripa den demokratiska rättsstaten. Männen ska ha försökt att skaffa skjutvapen för planerade aktioner i samband med den tyska enhetsdagen, den 3 oktober.

Åklagaren hävdar vidare att männen är ledande personer inom nynazistiska kretsar i Chemnitz-regionen. Fem av männen uppges ha deltagit i attacker mot utlänningar den 14 september, då flera personer skadades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer