Mängder av kvinnor i Libanon demonstrerade mot sexuella trakasserier under de landsomfattande protesterna hösten 2019. Arkivbild. Foto: AP/TT

Sexuella trakasserier kriminaliseras i Libanon

Publicerad

Parlamentet i Libanon har klubbat igenom lagändringar som kriminaliserar sexuella trakasserier och breddar definitionen av våld i nära relationer. Men mer behövs, enligt kvinnorättsorganisationer.

Den nya lagändringen beskrivs som en milstolpe. Sexuella trakasserier kriminaliseras och förövarna kan dömas till årslånga fängelsestraff eller till höga böter. 

– Det är en mycket bra lag som bör avskräcka, säger Danielle Hoyek, advokat vid organisationen Abaad som arbetar med jämställdhet i Mellanöstern, till Al Jazeera.

Förutom att förövarna kan bestraffas, skyddar den nya lagen dem som blivit utsatta och dem som vittnar.

– Det ger också lite hopp under denna ekonomiska och sociala kris som Libanon befinner sig i just nu. Det visar att vi inte lever efter djungelns lag, säger Danielle Hoyek.

Våld i nära relationer

Ytterligare en lagändring klubbades igenom som omdefinierar och breddar definitionen av våld i nära relationer. Den lagen har funnits sedan 2014 men omfattar nu även psykiskt våld och relationer som avslutats.

– Om man till exempel skiljer sig och en man är våldsam mot sin ex-fru, betraktas det fortfarande som våld i hemmet, säger parlamentarikern Inaya Ezzedine.

”Steg i rätt riktning”

FN:s särskilda sändebud i Libanon, Jan Kubis, välkomnar lagändringen som han menar är ett ”steg i rätt riktning”.

Men ännu behövs det mer anser kvinnorättsgrupper. Lagändringarna har exempelvis inte kriminaliserat våldtäkt inom äktenskap samt omfattar inte de hundratusentals utländska kvinnor som arbetar under slavliknande förhållanden som hembiträden i Libanon, skriver Al Jazeera.

Film om problemen blev viral

Att frågan kring sexuella trakasserier och våld i nära relationer är aktuell i Libanon blev tydligt när artisten och konstnären Rémie Akl lade ut en film om ämnet på sociala medier. Under de första två dygnen hade filmen nästan fått tre och en halv miljon visningar bara på Instagram. I filmen belyser hon hur män i Libanon kallar kvinnor för ”Baklava”, en typ av söt kaka, men menar att deras ”Baklava” i själva verket är rädda för dem.

Se delar av filmen ”Baklava got legs” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.