• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Självmordsattack mot militärbaser i Somalia

Publicerad

Den islamska terrorgruppen al-Shabaab har angripit två militärbaser tio mil sydväst om Somalias huvudstad Mogadishu. Attacken, som krävt ett okänt antal liv, uppges delvis vara ett självmordsattentat, rapporterar Reuters.

Under lördagen inträffade två explosioner på baserna Bariire och Awdhigle. Därefter skedde en tredje explosion, riktad mot en konvoj av militärfordon från Mogadishu som var på väg mot de två baserna, uppger vittnen för Reuters.

Hussein Nur, officer i den somaliska armén, uppger att man förlorat ”flertal” soldater i attacken mot baserna, men att armén också dödat ett antal personer från al-Shabaab i den efterföljande striden och att de båda baserna nu är under militärens kontroll.

– Vi förföljer militanterna i den omgivande djungeln, säger han.

Självmordsbomb

al-Shabaab uppger att gruppen initierat en fordonsdriven självmordsbomb mot basen i Bariire samtidigt som man attackerat basen i Awdhigle med en bilbomb och soldater i syfte att förhindra att trupper därifrån skulle kunna förstärka basen i Bariire.

-Vi övertog Bariirebasen, brände tre militärfordon och tog två fordon, säger talespersonen Abdiasis Abu Musab till Reuters.

al-Shabaab, som är lierad till terrorgruppen Al Qaida, har i åratal genomfört väpnade attacker och infört vägtullar i Somalia i syfte att införa strikta religiösa lagar.

Texten uppdateras.

AL-SHABAAB

al-Shabaab utvecklades ur en radikal ungdomsgrupp inom rörelsen Islamska domstolarnas högsta råd, som kontrollerade Somalias huvudstad Mogadishu 2006, innan den drevs ut av etiopiska styrkor.

Den sunniextrema rörelsen, som är lierad med al-Qaida, är terrorstämplad, uppskattas bestå av många tusen personer och tillämpar en extrem form av islamisk sharialagstiftning. Utländska jihadister har rest till Somalia för att ansluta till gruppen.

Gruppen ligger bakom en rad blodiga attacker i Somalia och bekämpar den internationellt erkända regeringen i landet. Sedan Kenya gav sig in i konflikten 2011 för att bekämpa al-Shabaab har rörelsen utfört en rad dödliga attacker i grannlandet.

Källor: BBC, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.